mályva színű háttéren piros rajzolt edény, kés, villa, serpenyő, szakács sapka
Kép: vince.hu

Gondolatmorzsák: Gundel Károly szerint ezen áll vagy bukik minden a főzésnél

A főzést már a legelején el lehet szúrni - ez a mai Gondolatmorzsák-idézet lényege. Gundel Károly a magyar konyhaművészet valaha élt egyik, ha nem a legnagyobb alakja, érdemes tehát megszívlelni, amit mond.


Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai művek írója. A városligeti „Wampetics" éttermet 1910-ben vette bérbe és tette a főváros egyik legnépszerűbb helyévé immár a saját nevén. Néha hónapokon keresztül kísérletezgetett, így született többek között a palacsinta, a fogas, a saláta és a borjúborda Gundel módra. Gasztronómiai könyvei a legjobb és legismertebb ilyen tárgyú munkák közé tartoznak. Idegen nyelvű munkáival, szakácskiállításokon és bemutatókon népszerűsítette a magyar konyhát és fellendítette az idegenforgalmat. Receptkönyve több mint negyven utánnyomást ért meg, eddig 2,5 millió példánya talált gazdára a világban.