fekete-fehér képen fém robot

Érintésmentes új világ

50 másodpercben bemutatjuk neked a jövő gyorséttermét

A legváratlanabb helyen is átveszik majd a robotok az irányítást az emberektől a gyorsétteremben – VIDEÓ.


Négy és fél évvel ezelőtt mutatkozott be Flippy a kaliforniai CaliBurger gyorsétteremben. A kerekre szerelt, mozgatható karral rendelkező robot tette a sütőplatnira a nyers húsokat, mérte a hőmérsékletület majd rakta őket készen egy tányérra.

Flippy működése a CaliBurgerben eredetileg kísérletnek indult, de olyan jól sikerült, hogy a gyártó Miso Robotics tavaly 30 ezer dollárért (átszámítva közel 10 millió forint) piacra dobta továbbfejlesztett testvérét, ami már 19 különböző ételt tud elkészíteni a csirkeszárnytól kezdve a panírozott hagymakarikán át egészen a sültkrumpliig.

És ha egy üzlet beindul: ezen a héten a Miso Robotics bemutatta a Flippy 2-t, aminek tervezésnél figyelembe vették az éttermek visszajelzéseit az elődről.

Flippy 2 teljesen kiváltja az emberi munkaerőt a sütállomásnál, egyedül képes megtölteni, kiüríteni például az olajsütő kosarait, mindezt ráadásul igen nagy tempóban.

A robot felismeri, mit tesznek elé, szelektál (a gyorsabban elkészülő hagymát nem süti ugyanabban a kosárban, mint a csirkeszárnyakat) és végrehajtja a feladatot. Az alábbi rövid videóban mindezt prezentálja is 50 másodpercben.

Watch as the second generation restaurant robot from Miso Robotics, the Flippy 2, cooks food.