borospoharat magasba emelő nőalak szobra a római Trevi-kúton

Róma, Trevi-kút, borospoharat tartó alak

Fotó: www.123rf.com

Boros edényeket találtak a tenger mélyén, ez bővítheti tudásunkat

Egy olyan kétezer éves hajó roncsait találták meg Szicília partjainál, amelyik a feltételezések szerint bort és olívát szállított. Ez a felfedezés újdonság a maga nemében.


A tengerszint alatti 92 méteres mélységben fekvő hajóroncsot találtak a minap a Palermótól nem messze található Isola delle Femmine nevű kisvároska partjainál a Tirrén-tengerben. Az első vizsgálatok alapján az időszámításunk előtti második századból származó, tehát több, mint kétezer éves hajón agyagedények nyomaira bukkantak.

Mindez azért érdekes, mert mai tudásunk szerint az ilyen típusú agyagedényeket elsősorban borok tárolására és szállítására használták az ókori rómaiak.

Többek között a római légiók is vittek magukkal bort a kurázsinak a bevetéseikre, illetve honvágy ellen a távoli állomáshelyeikre.

Ed\u00e9nyek a tenger m\u00e9ly\u00e9n

A feltételezett boros edények 92 méter mélyen

Fotó: ARPA Sicilia / Soprintendenza del Mare della Regione Siciliana

A mostani szicíliai leletnél azonban nem a légiósok mozgatására használt hajóról van szó, így ha a további kutatások megerősítik a boros szálat, az egyben azt is jelent, hogy már kétezer évvel ezelőtt is zajlott borkereskedelem a Mediterrán térségben.

Ez egyébként rövid időn belül a második felfedezett hajóroncs a környéken. Alig pár hete szintén a Tirrén-tengerben, Ustica szigetnél találtak egy másikat, amiről szintén azt gondolják, hogy anno bort szállíthatott.