királylazac kiállítva egy étteremben

Különlegesek és drágák!

Gasztrolegek: a világ legmérgezőbb hala egyben az egyik legdrágább is

A halak a világ minden táján igazi finomságnak számítanak. Ahhoz azonban, hogy egyes különleges fajokat kipróbáljunk, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.



A halak árát általában különlegességük vagy ritkaságuk határozza meg. Mind az édesvízi, mind a sós vízi halak finomak. A legfőbb különbség a kettő között az, hogy előbbiek gyakran nagyobb mennyiségű kalciumot tartalmaznak.

1. Tonhal

tonhalak v\u00edzben

A lefinomabb sushik a tonhalból készülnek.

Fotó: kate / Unsplash


A japán tonhal a világ egyik legfinomabb és legdrágább hala. Nem véletlen, hogy a legjobb sushikat ebből a fajtából készítik. Ha a japán tonhalból elkészült étellel akarod magadat kényeztetni, akkor nagyjából 150 ezer forintot kell majd kicsengetned.

Bár nagyon felkapott a japán tonhal, sajnos ennek meg is van az eredménye, ugyanis manapság veszélyeztetett fajnak minősül. Emiatt a japán kormány korlátozta a halászatát, hogy így védje a még megmaradt populációt.

2. Fugu

fugu egy akv\u00e1riumban

A világ legmérgezőbb hala!

Fotó: www.flickr.com


A fugu az egyik legdrágább "elvileg" édesvízi hal. Azért elvileg, mert néha oda-vissza mozog édes és sós vizek között.

De miért olyan drága? Mert igazán különleges az íze és mert szó szerint életveszélyes az elkészítése. Ha csak egy csepp méreg is a szervezetbe kerül, akkor csúfos véget ér a lakoma. Emiatt csak olyan séfek készíthetik el, akik engedéllyel rendelkeznek.

Egy fuguból készült étel ára elérheti a 100 ezer forintot is.

3. Kardhal

kardhal \u00e9s m\u00e1s halak a j\u00e9g tetej\u00e9n

Már nem számít veszélyeztetettnek.

Fotó: catrina farrell / Unsplash


A csendes-óceáni kardhal az egyik legfinomabb hal, mindenképpen érdemes kipróbálni, ha szereted a különleges ételeket. Ez a halfajta húsban gazdag, és kifejezetten jól áll neki a grillezés. Néhány évvel korábban még veszélyeztetett fajnak számított, de a természetvédők keményen dolgoztak azon, hogy ne haljon ki.

Hozzávetőlegesen 90 ezer forintért kóstolhatod meg.

4. Sárgaúszójú tonhal

tonhalak \u00fasznak a v\u00edzben

A sárgaúszójú tonhal olcsóbb mint a kékúszójú.

Fotó: Al McGlashan / Shutterstock


A sárgaúszójú tonhal ugyanolyan finom, mint a kékúszójú rokona, csak az áruk különbözik.

A sárgaúszójú tonhalat nagyjából 80 ezer forinttól értékesítik.

5. Királylazac

Fotó: Drew Farwell / Unsplash


Ez a hal az egyik legmagasabb zsírtartalmú lazacfaj a csendes-óceáni vizekben. Halászata nagyon nehéz, mivel a lazac hihetetlen gyorsan úszik. Mindazonáltal ez a fogyasztókat nem nagyon érdekli, így hatalmas rájuk a kereslet.

A királylazacért nagyjából 30 ezer forintot kell fizetni, ha a tányérra kerül.