
Különlegesek és drágák!
Gasztrolegek: a világ legmérgezőbb hala egyben az egyik legdrágább is
A halak a világ minden táján igazi finomságnak számítanak. Ahhoz azonban, hogy egyes különleges fajokat kipróbáljunk, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.
A halak árát általában különlegességük vagy ritkaságuk határozza meg. Mind az édesvízi, mind a sós vízi halak finomak. A legfőbb különbség a kettő között az, hogy előbbiek gyakran nagyobb mennyiségű kalciumot tartalmaznak.
1. Tonhal
A lefinomabb sushik a tonhalból készülnek.
A japán tonhal a világ egyik legfinomabb és legdrágább hala. Nem véletlen, hogy a legjobb sushikat ebből a fajtából készítik. Ha a japán tonhalból elkészült étellel akarod magadat kényeztetni, akkor nagyjából 150 ezer forintot kell majd kicsengetned.
Bár nagyon felkapott a japán tonhal, sajnos ennek meg is van az eredménye, ugyanis manapság veszélyeztetett fajnak minősül. Emiatt a japán kormány korlátozta a halászatát, hogy így védje a még megmaradt populációt.
2. Fugu
A világ legmérgezőbb hala!
Fotó: www.flickr.com
A fugu az egyik legdrágább "elvileg" édesvízi hal. Azért elvileg, mert néha oda-vissza mozog édes és sós vizek között.
De miért olyan drága? Mert igazán különleges az íze és mert szó szerint életveszélyes az elkészítése. Ha csak egy csepp méreg is a szervezetbe kerül, akkor csúfos véget ér a lakoma. Emiatt csak olyan séfek készíthetik el, akik engedéllyel rendelkeznek.
Egy fuguból készült étel ára elérheti a 100 ezer forintot is.
3. Kardhal
Már nem számít veszélyeztetettnek.
Fotó: catrina farrell / Unsplash
A csendes-óceáni kardhal az egyik legfinomabb hal, mindenképpen érdemes kipróbálni, ha szereted a különleges ételeket. Ez a halfajta húsban gazdag, és kifejezetten jól áll neki a grillezés. Néhány évvel korábban még veszélyeztetett fajnak számított, de a természetvédők keményen dolgoztak azon, hogy ne haljon ki.
Hozzávetőlegesen 90 ezer forintért kóstolhatod meg.
4. Sárgaúszójú tonhal
A sárgaúszójú tonhal olcsóbb mint a kékúszójú.
Fotó: Al McGlashan / Shutterstock
A sárgaúszójú tonhal ugyanolyan finom, mint a kékúszójú rokona, csak az áruk különbözik.
A sárgaúszójú tonhalat nagyjából 80 ezer forinttól értékesítik.
5. Királylazac
Fotó: Drew Farwell / Unsplash
Ez a hal az egyik legmagasabb zsírtartalmú lazacfaj a csendes-óceáni vizekben. Halászata nagyon nehéz, mivel a lazac hihetetlen gyorsan úszik. Mindazonáltal ez a fogyasztókat nem nagyon érdekli, így hatalmas rájuk a kereslet.
A királylazacért nagyjából 30 ezer forintot kell fizetni, ha a tányérra kerül.
- Gasztrolegek: a „cibetmacska kávé" már csak a 2. legdrágább a ... ›
- Étteremkritika a Saltról - megérdemli a Michelin-csillagot? - Vince ›
- Mutasd a csillagjegyed és megmondjuk, mi a helyes táplálkozás ... ›
- Egy nap, egy recept: halas céklasaláta - Vince ›
- Egy nap, egy recept: gyors mediterrán tonhalas tészta - Vince ›
- Gasztrolegek: idén megdőlt egy sajtos-pizzás rekord - Vince ›
- Gasztrolegek: egy rendellenesség szülte a legdrágább kaviárt - Vince ›
- Gasztrolegek: hipergyors a világ rekorder kávéivója - Vince ›
- A tökéletes halászlé receptje a Bocuse d'Or győztese szerint - Vince ›
- Egy nap, egy recept: halnyárs narancsos salátával - Vince ›
- A kutatók szerint ez a hal a ráncok ellenszere - Vince ›