szakállas, szemüveges férfi arca közelről

Kedvenc receptjével búcsúzunk a 81 éves korában elhunyt Haumann Pétertől

Nagy vadász volt Haumann Péter, a Nemzet Színésze szerette is a vad ételeket.2022. május 28-án 81 éves korában elhunyt Haumann Péter Kossuth-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Nemzet Színésze. Legtöbben talán az Indul bakterházban nyújtott zseniális alakítása okán emlékeznek rá, de játszott a Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági filmsorozatban és ő adta a hangját Hókuszpóknak a Hupikék törpikék rajzfilm változatában, valamint Safraneknek a Macskafogóban.

Civilben Haumann Péter szenvedélyes vadász volt, sokakhoz hasonlóan őt is Bodrogi Gyula „fertőzte meg”. Az elejtett vad feldolgozása aztán általában a többiekre, első sorban feleségére, Haumann Ágnesre várt.

Ágnes 1993-ban az arcanum.hu újságarchívumban is fellelhető Reform című újságnak osztotta meg Haumann Péterrel közös kedvenc receptjüket: „Vagy egy szarvasgerincet, hártyáitól tisztítsd meg, és tűzdeld meg szalonnával. Úgy nézzen ki, mint egy sündisznó. Ezután megsózom, borsozom a gerincet, és jó sok szalonnával betakarva egy tepsibe teszem, mellé néhány gerezd fokhagymát, egy fej vöröshagymát, kevés vizet, és letakarom alufóliával. Jó meleg sütőbe rakom, körülbelül egy órán át párolom. Akkor leveszem az alufóliát, és a gerincet pirosra sütöm. Ezután a húst leszedem a csontról, és szeletekre vágom. A mindenfélét, ami a tepsiben maradt (szalonna, hagyma, fokhagyma) turmixolom egy deci tejföllel, apróra vágott tárkonylevéllel összefőzöm, egy kávéskanálnyi liszttel meghintem, ez lesz a mártás. Ezután a libamájat kis zsíron megsütöm, szíján áttöröm, kis sóval, borssal összekeverem, s ezzel a libamájpürével megkenem a gerincszeleteket, s a gerinccsontra visszahelyezve tálalom, mégpedig szalmaburgonyával, rizzsel, kicsit leöntve a mártással. A maradék mártást külön a hús mellé teszem.”

Hókuszpók iszaplevest főz

Olykor együtt is szorgoskodtak egyébként a konyhában, Haumann Péter 1983-ban mesélt erről a Pesti Műsornak adott interjújában:

Délután ribizli és málna dzsemet főztünk be a feleségemmel. Eddig már eltettünk harminc liternyi szörpöt és már a ribizli bor is elkészült. Ilyenkor együtt dolgozunk a gyerekekkel, beszélgetünk, közben szól a rádió.