egy nő fehér orvosi köpenyben áll, egy másik nő ül

6 dolog, amit mindenképpen kérdezz meg legközelebb az orvostól, ha nem akarsz bajt

Bizonyos vizsgálatok nem magától értetődőek, pedig életet menthetnek.


Az elmúlt 2 évben sok minden más mellett az orvoslátogatási szokásokat is alaposan megváltoztatta a COVID-járvány. Elővigyázatosságból valószínűleg te is kevesebb szűrővizsgálatra mentél el, pedig azok nagyon fontosak a komolyabb bajok megelőzésében.

Mivel (remélhetőleg) túlvagyunk a járvány nehezén, azt javasoljuk, újra éld a régi ritmusod szerint az életed, amibe az egészségi állapotod figyelemmel követése is bele kell tartozzon. A chatelaine.com segítségével összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amiket mindenképpen érdemes tisztáznod az orvosnál legközelebbi látogatásod alkalmával.

Mikor esedékes a HPV-szűrés?

Az időben elkapott humán papillomavírus fertőzésből meg lehet gyógyulni, minél később fedezik viszont fel, annál nagyobb bajt okoz, a vége sajnos daganatos megbetegedés. Szakemberek szerint legkésőbb 21 éves kortól maximum 3 évente mindenképpen érdemes alávetned magadat, bizonyos élethelyzetekben azonban ennél sűrűbb időközönként ajánlott. Ezt tisztázd az orvosoddal!

Kell-e ellenőrizni a vérnyomásod?

A Hypertension Canada nevű szervezet azt javasolja, ha nincs saját vérnyomásmérőd, évente egyszer menj el a háziorvosodhoz és méresd meg vele a vérnyomásod. 135/85 fölött már kezdeni kell vele valamit, diabéteszeseknél viszont a 130/80 is veszélyes lehet.

Védettséged rendben van?

v\u00e9rnyom\u00e1s m\u00e9r\u00e9s

Fotó: CDC / Unsplash


A korábban már említett HPV elleni védőoltás Magyarországon nem kötelező, de ingyen fölvehető. Élj vele! 50 éves kor fölött érdemes elgondolkodnod az influenza elleni oltáson, a szövődményként olykor megjelenő tüdőgyulladás ugyanis a kor előrehaladtával egyre veszélyesebb.

Koleszterintszinted rendben van?

A tartósan magas koleszterin komoly károkat tud tenni az érrendszeredben, a vége pedig sajnos szívinfarktus is lehet. A Heart and Stroke Foundation of Canada nevű kanadai szakmai szervezet azt javasolja, 50 év felett (vagy a menopauza után) mindenképpen rendszeresen menjél vérvételre. Az 50 éves határt befolyásolhatja (lefelé), ha a családban volt szívbeteg, vagy ha te cukorbetegséggel, esetleg magas vérnyomással küzdesz. Erről is konzultálj mindenképpen az orvosoddal.

​Kaphatsz-e időpontot vastagbéltükrözésre?

Nem kellemes a vastagbéltükrözés, viszont életet menthet, különösen 50 év fölött, amikor jelentősen megnő a daganatok kialakulásának kockázata.

Milyen időközönként kell menni mammográfiára?

Negyven százalékkal csökkentheti a mellrákos halálesetek számát a 40 éves kortól évente végzett mammográfia, vagyis mellrákszűrés. Ingyen jár neked, úgyhogy bátran kérd az orvostól a beutalót. Szintén fontos rendszeres időközönként az emlőultrahang vizsgálat erre is kérdezz rá.