horkolás az ágyban
Fotó: Shutterstock

Örökre vége a horkolásnak, és a gyomroddal is jót teszel, ha betartasz egy szabályt

Rengeteg kényelmetlenséget spórolhatunk meg magunknak és társunknak is, ehhez egyetlen dologra kell odafigyelni lefekvéskor.


Kevés olyan bosszantó hang van, mint amikor valaki horkol melletted, miközben próbálsz elaludni. Amellett, hogy az ágyban fekvő partner számára is kellemetlen, a horkolás a horkoló személy alvásminőségét is ronthatja.

A ritkább horkolás önmagában nem jelent komolyabb bajt, ám a rendszeres horkolás olyan egészségügyi probléma tünete lehet, mint például obstruktív alvási apnoe, ami akkor jelentkezik, ha alvás közben kis időre időre leáll, majd ismét megindul a légzés.

Az alvás világnapja alkalmából (március 13.) Kiera Pritchard, az Eachnight.com alvásszakértője megosztott egy egyszerű trükköt, ami megállíthatja a horkolást és jelentősen csökkenti az alvási apnoe kialakulásának esélyét. Ehhez nem kell mást tenni, mint megtalálni a megfelelő alvási pozíciót – derül ki a Mirror cikkéből.

Az alvási apnoe, ha nem kezelik, olyan egészségügyi problémákat is okozhat, mint például a magas vérnyomás, a savas reflux, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, az asztma és a súlygyarapodás.

És mi a trükk? 

A horkolás megszüntetésének egyik legegyszerűbb módja, ha a hátad vagy a hasad helyett az oldaladon alszol.

A háton alvás gyakran vezethet a horkolás és az obstruktív alvási apnoe súlyosbodásához. Az izom ellazulása következtében az állkapocs, a nyelv és a többi lágyrész elernyed és akadályt képez a torokban háton fekvésnél. Beszűkülnek a légutak, nehezebbé válik a légzés, így alakul ki a horkolás

– magyarázza Pritchard

A hason alvás szintén horkoláshoz és alvási apnoéhoz vezethet, és más módon is akadályozhatja a légzést.
Kiera elmondta: „Azok, akik hason alszanak, gyakran rosszul igazítják el a nyakcsigolyáikat, mivel a légzéshez oldalra kell fordítaniuk a nyakukat".

Érdekesség, hogy az oldalt alvás jobb emésztést is eredményezhet, mivel megakadályozza a gyomorsav felszállását, és a „helyén tartja a gyomortartalmat".

Kiera elmondta, amikor az ember hason vagy háton fekszik, a gyomorsav felfelé áramolhat a nyelőcsövön és akár komolyabb kárt is okozhat. Az oldalra fekvésnél viszont a gravitáció megakadályozza, hogy a gyomorsav felfelé áramoljon, ezért a módszerrel megelőzhető vagy kezelhető a gyomorégés és a savas reflux.

És ez még nem minden! 

Az oldalt fekvés segíthet az agyi méreganyagok kiürítésében, mivel az alvási pozíció befolyásolhatja a szervezet salakanyag-elvezető rendszerének, az úgynevezett glimfatikus rendszernek a hatékonyságát.

A rendszer feladata „kiüríteni" az agyban felhalmozódó hulladékot, emellett segíthet olyan vegyületek szállításában is, mint a glükóz, a lipidek, az aminosavak és az ingerületátvivő anyagok.

A tudósok szerint ez a salaktalanító funkció kulcsszerepet játszhat bizonyos idegi betegségek megelőzésében is – az Alzheimer-kór például az agyban felhalmozódott fehérjékkel függ össze.