Hot dog
Fotó: Unsplash

20 milliárd adag évente: a magyar találmány, ami meghódította a világot

Bár az amerikai kontinens északi részén már több mint 150 éve fogyasztják, hazánkban csak az elmúlt évtizedekben vált népszerű street fooddá a hot dog, vagyis a kiflibe töltött, mustárral és ketchuppal felturbózott virsli. De vajon honnan indult pontosan? És miért is hívják „forró kutyának”? Ennek járunk most utána röviden.Egyes becslések szerint az Amerikai Egyesült Államokban az emlékezet napja (mozgó ünnep, minden év májusának utolsó vasárnapján tartják – a szerk.) és a munka napja (szintén mozgó ünnep, minden év szeptemberének első hétfőjén tartják – a szerk.) között több mint 7 milliárd hot dogot értékesítenek az utcai árusok. (Egy teljes évben pedig 20 milliárd hot dog fogy Amerikában, ez fejenként 70 adag.)

Nem túlzás tehát kijelenteni, hogy ez a virslis utcai étel még napjainkban is az egyik legnépszerűbb, azt megállapítani azonban, hogy pontosan honnan érkezett, elég nehéz feladat. De azért próbáljuk meg.

kolb\u00e1szok egy barna fa asztalon

Fotó: Shutterstock

Bár előállításuk és ízesítésük különböző, kolbászok szinte minden kultúrában léteznek. Sőt, ha a kolbászokra alapoznánk a hot dogok históriájának kezdetét, egészen a római birodalomig kellene visszamennünk, hiszen egyes mondák szerint az ötletgazda nem más volt, mint Néró császár szakácsa, Gaius Gaius, aki annyira szeretett volna mindent kihozni egy egyszerű sült disznóból, hogy végül véletlenül feltalálta a kolbászokat.

De a virslik matuzsálemi korát bizonyítja még Arisztophanész görög drámaíró A lovagok (Kr. e. 424) című darabja is, melyben az író egy kolbászáruson élcelődött, de az ókori Kínából is maradtak fent feljegyzések a kolbászkészítéssel kapcsolatban.

Manapság már inkább Németországot és Ausztriát illik a kolbászok hazájaként emlegetni – a két ország között is meglehetősen nagy a harc, hogy ki is érdemli meg igazán az előkelő címet. Mindkét állam több tucat virsliverzióval büszkélkedhet: ott van a frankfurti, mely értelemszerűen a híres német városról kapta a nevét, de az osztrák főváros, Bécs is büszkélkedhet egy nevével ellátott kolbásszal. De azon túl, hogy mindkét nemzet önmagának követeli" a kolbászok eredetét, konkrétan a hot dog-virsli feltalálását is szeretnék saját hazájuknak tudni.


A kiflibe való kolbászka német származásáról szóló beszámolók szerint a „tacskóvirslit" (a nevét az aranyos, zömök, kolbász alakú kölykökről kapta) Johann Georghehner, a németországi Coburgban az 1600-as évek végén élt hentes alkotta meg, aki aztán Frankfurtba utazott, hogy virslijeivel házaljon.

Az osztrák eredettörténet szerint azonban a virslit a 19. században az Amerikába emigrált osztrák-magyar Emil Reichel és Sam Ladany (számos forrás szerint született Ladányi Sámuel) találta fel, akik az 1893-as chicagói világkiállításon mutatták be ezeket az ízletes kolbászkákat. Az étel óriási sikert aratott.

Azt, hogy a hot dog-virslik pontosan hogyan érkeztek meg az Egyesült Államokba, senki nem tudja, az viszont biztos, hogy európai bevándorlóknak volt köszönhető az utazásuk, akik szülőföldjük kulináris hagyományait vitték magukkal új hazájukba. Egyesek szerint egy német kocsis árus árulta először a kolbászt tejes zsemlével és savanyú káposztával együtt Manhattan alsó részén az 1860-as években. Egy másik történet szerint Charles Feltman német pékmester 1871-ben vezette be a hot dogot a Coney Island-i standjánál, és az első évben több ezer ilyen kolbászos finomságot adott el.

Az igazság viszont az, hogy a hot dogok totális sikere egy lengyel származású zsidó bevándorlóhoz köthető. Nathan Handwerker életére a „beteljesült amerikai álomként” szokás hivatkozni: 1912-ben, zsebében nagyon kevés pénzzel érkezett meg New Yorkba, ahol egy Coney Island-i hot dog standon dolgozott (és ott is lakott), amíg elég pénzt nem gyűjtött össze egy üzlet megvásárlásához.

Handwerker ügyes üzletemberként a konkurenciánál olcsóbban adta el a hot dogokat, ezzel tönkretéve őket, és megteremtve a ma ismert hot dog-láncot.

hot dogok egy fa asztalon

Fotó: Shutterstock

Oké, de vajon a név honnan eredeztethető? A kolbászokhoz hasonlóan, ennek a történetnek is legalább három lehetséges verziója jár körbe és körbe.

Az első nem meglepően egy baseball-meccshez kötődik, és bár ezt a történetet széles körben megcáfolták, emlékezzünk meg róla, mert nagyon kedves! A 20. század fordulóján egy hűvösebb napon Harry Stevensnek gondjai akadtak a jégkrém és a hideg üdítő árusításával egy New York Giants-meccs során. A vállalkozó emiatt úgy döntött, hogy átáll a bécsi zsemlén kínált kolbászok értékesítésére, és nyilván arra biztatta az árusokat, hogy kiabálással csalogassák a vendégeket: „Vegyék a tacskó kolbászt, amíg még forró!".

Ezt hallotta meg Thomas Aloysius "TAD" Dorgan sportkarikaturista, aki a New York Evening Journal számára lerajzolta egy zsömlén heverésző tacskó képét, a képet pedig Hot dog!" felirattal látta el, mert nem emlékezett, hogyan kell leírni a tacskó" szót.

A második magyarázat szintén a labdajátékhoz kapcsolódik. A legenda szerint Adolf Gehringnek, az elfoglalt snackárusnak 1903-ban egy St. Louis-i meccsen elfogyott a szokásos ellátmánya. A szükséghelyzetben felvásárolta a helyi hentes virsli- és péksütemény készletét, hogy „húsos szendvicseket" kínálhasson. Valaki az éhes tömegből azt kiáltotta: „Adjatok egy ilyen kutyát!", és a név nyilvánvalóan megragadt.

A mesét egyébként maga Gehring terjesztette, így ezt is óvatosan kell kezelni.

A legvalószínűbb történet szerint a hot dog elnevezése egy egyszerű viccből ered. A témáról – Origin of the Term 'Hot Dog'" (A hot dog kifejezés eredete) cím alatt – tudományos disszertációt írt Dr. Gerald Cohen, Barry Popik és David Shulman.

A kutatók dolgozatukban kifejtették, hogy a kifejezés alapja az a 19. században elterjedt hiedelem volt, miszerint a kolbászokban kutyahús is fellelhető volt, ennek a hiedelemnek pedig alapja is volt.

A szlenget végül Yale diákjai alkották meg 1890-es években utalva egyszersmind arra, hogy a hentesek olykor bizony igen kreatív eszközökkel próbáltak kolbásztölteléket szerezni.

Forrás: The Kitchn