egy anyuka ül a gyerekével a karácsonyfa előtt

Az ország, ahol csak a lakosság 1%-a keresztény, de egészen őrült módon karácsonyoznak

Miért ünneplik a karácsonyt egy olyan országban, ahol a népesség csupán 1 százaléka keresztény? Többek között ez is kiderül a cikkből!A hétköznapi szemlélő számára a karácsony Japánban nem sokban különbözik attól, ahogyan a világ legtöbb részén ünneplik. Az üzletek karácsonyi díszbe öltöznek, az IKEA-ban karácsonyfák és téli dekorációk kapnak helyet. Az, hogy Japánban ennyire közkedvelt a karácsony, igen figyelemre méltó, tekintve, hogy az emberek mindössze 1 százaléka vallja magát kereszténynek.

Ez is érdekelhet: A világ egyik legfurcsább karácsonyi szokásáért alig 2 órát kell Budapestről utaznod

Tokyo belv\u00e1rosa aut\u00f3k \u00e9p\u00fcletek

Tokyo belvárosa karácsonykor

Fotó: Mihai-Bogdan Lazar / Shutterstock


Az ünnepet először jezsuita misszionáriusok vezették be az országban még 1552-ben, ám a keresztényüldözések után a hívők száma jelentősen megcsappant. A második világháború után vált újra ismertté az ünnep, amit Japán végül nem vallási okokból, hanem gazdasági okokból fogadott el, ezzel is jólétet mutatva kifelé a világnak. A felkelő nap országában az évet buddhista templomok és sintó szentélyek látogatásával zárják az emberek. Japánban a karácsony december 24-ikét jelenti, tekintettel arra, hogy december 25-e és 26-a is normál munka- vagy iskolai napnak számít. A külföldieknek ezzel meggyűlhet a bajuk, ugyanis nem nézik jó szemmel, ha valaki ilyenkor akar szabadságra menni. A gyerekeknek is kötelező iskolába menni, és részt venni az újév előtti nagy iskolai takarításban.

Japánban a szenteste lényege, hogy a párok egy romantikus randevút töltenek el kettesben. Ilyenkor ajándékot cserélnek és drága éttermekben esznek (általában a francia vagy az olasz konyhát választják). A finom vacsora után aztán megnézik a gyönyörű karácsonyi fényeket. Az utóbbi időkben egyre kedveltebbekké válnak az európai stílusú karácsonyi vásárok is, ahol ajándékokat lehet vásárolni, korcsolyázási lehetőség van, sőt még európai italokat és ételeket is lehet fogyasztani.

KFC \u00e9tterem el\u0151tt \u00e1ll egy szobor

KFC karácsonyi díszben

Fotó: Quality Stock Arts


Mi a helyzet a karácsonyi menüvel?

A 70-es években terjedt el Japánban a Kentucky Fried Chicken sült csirkéje, mint ünnepi menü. Ezenkívül a pizza is közkedvelt fogás ilyenkor. De ha valakinek nem megfelelő a pizza vagy KFC, akkor irány az IKEA, ahol hagyományos svéd karácsonyi ételek várják a vendégeket. Az ötcsillagos szállodák is már régóta gondoskodnak a pazar karácsonyi lakomákról és a fényűző díszítésekről. A csúcsminőségű helyi alapanyagok, mint például az ise homár és a wagyu marhahús gyakran szerepelnek az étlapjukon.

epres tejsz\u00ednhabos s\u00fctem\u00e9ny

A hagyományos epres sütemény

Fotó: sasazawa / Shutterstock


Ha pedig édességről van szó, akkor a legismertebb karácsonyi finomság az epres tejszínhabos piskótás sütemény, ami a második világháborút követően vált népszerűvé. A múlt század második felében a hozzávalók, például a liszt, a vaj és a cukor megjelenése a Japán konyhában az ország fejlődését vetítette előre, nem véletlen, hogy a torta piros-fehér színei a japán zászlóéhoz hasonlítanak.

Ezeket látva Japánban nem is annyira más a karácsony, mint máshol.

(traveller)