egy nő áll hátizsákkal a hátán

Ezeket mindenképpen intézd el, ha a COVID-járvány alatt utaznál!

Ha a járvány alatt tervezel utazni, pár dologról semmiképpen nem szabad megfeledkezned, ha valóban kellemes pihenésre vágysz és nem problémák tömkelegére.Általában nagyon könnyű utazni, ám a mostani koronavírusos helyzetben olyan dolgokra is fel kell készülnöd, amikre nem is gondolnál.

Ez is érdekelhet: 7 ország, ahol (most még) covid-oltás nélkül tudsz telelni

Rendelkezz megfelelő okmánnyal

kinyitott \u00fatlev\u00e9l

Fotó: ConvertKit / Unsplash


Utazáskor fontos, hogy minden nélkülözhetetlen okmány kéznél legyen. Valószínűleg szükséged lesz a Uniós digitális Covid-igazolványra és friss negatív tesztre. Nézz utána, mi kell az egyes országokban a belépéshez.

​Covid utazási szabályok

covid felirat a feh\u00e9r falon

Fotó: Adam Nieścioruk / Unsplash


Sok információ kering a koronavírus utazási szabályokkal kapcsolatban, ezért nagyon fontos, hogy alaposan utánajárj az éppen aktuális állapotoknak. Legkésőbb a jegyek foglalásakor feltétlenül tájékozódj a célország Covid-irányelveiről. Ezenkívül folyamatosan figyeld a híreket, ugyanis a szabályokat gyakran megváltoztatják. Előfordulhat például, hogy PCR-tesztet kell csinálnod, vagy egyszerűen karantént rendel el egy ország és emiatt nem tudsz beutazni.

​Utasbiztosítás

egy ember tollal \u00edr al\u00e1 egy pap\u00edrt

Fotó: Scott Graham / Unsplash


Sok utazási biztosítással foglalkozó társaság úgy alakította át biztosítási kötvényeit, hogy fedezze a koronavírussal kapcsolatos problémákat. Ha például utazás előtt elkapod a vírust, vagy nyaralás közben, akkor visszatérítést kaphatsz. Fontos, hogy ellenőrizd az utasbiztosítást, hogy megbizonyosodj arról, mi mindenre terjed ki.

​Időjárás

k\u00e9t ember s\u00e9t\u00e1l \u00e9s eserny\u0151t tart fel

Fotó: Craig Whitehead / Unsplash


Még a leggondosabban megtervezett nyaralást is gyorsan felülírhatja az időjárás, különösen ebben az évszakban. Amikor közeledik a nyaralás, ellenőrizd az időjárás-előrejelzést, hogy ne érjen meglepetés.