egy család karácsonyfát díszít

A világ egyik legfurcsább karácsonyi szokásáért alig 2 órát kell Budapestről utaznod

A legfurább, legviccesebb karácsonyi szokások közül több is a közvetlen közeledben "dívik", így bármikor megnézheted azokat. Olvasva ugyanis elég hihetetlennek tűnnek.Természetes, hogy minden országban kicsit másképp ünneplik a karácsonyt, de az angol wanderlust által összegyűjtött szokások egészen kilógnak a sorból.

​Japán


Felejtsd el a halászlét és a sült kacsacombot, legalábbis ha Japánban karácsonyozol, ott ugyanis a legtöbb a KFC-csirke számít a hagyományos karácsonyi vacsorának.

Az ügyes marketingkampánynak köszönhetően a helyiek úgy gondolják, hogy a hagyományos amerikai ünnepi lakoma az a sült csirke, így ettől nem igen térnek el.

A karácsonyi időszakban Sanders ezredes (a KFC alapítója) mikulásnak felöltöztetett szobrai állnak az éttermek előtt, a sült csirkét pedig ünnepi csomagolásban adják. Ilyenkor akkora a kereslet, hogy akár online is előrendelheted a karácsonyi családi kosarat, sőt még ki is szállítják neked.

​Norvégia


A norvégok úgy tartják, a szenteste egybeesik a gonosz szellemek és boszorkányok érkezésével.

Logikus tehát, hogy a norvég házigazdák minden seprűjüket elrejtik, mielőtt elalszanak.

​Venezuela


A karácsonyt megelőző héten a venezuelaiak a Misa de Aguinaldo (kora reggeli mise) nevű napi istentiszteleten vesznek részt.

A fővárosban, Caracasban görkorcsolyával érekeznek az emberek az istentiszteletre. Annyira elterjedt ez a különleges gyakorlat, hogy a fővárosban reggel 8 óráig számos utat lezárnak, hogy biztonságosan közlekedhessenek a görkoris karácsonyi hívők.

​Ausztria


A karácsonyi időszakban Ausztriában nagy szerepet kap a krampusz, akinek a feladata megbüntetni a rossz gyerekeket. Félelmetes ördög jelmezbe öltözött férfiak járkálnak az utcákon, láncokat és kosarat cipelve, amivel a különösen rossz gyerekeket „rabolhatják” el.

Ez minden bizonnyal egy hatásos módja annak, hogy a gyerekeket távol tartsd az utcától.

​Spanyolország


Következzen az egyik legfurább hagyomány mind közül, a katalán Tió de Nadal, avagy a „kakiló fatuskó”. A helyiek kiválasztanak egy farönköt, amire aztán arcot rajzolnak, kalapot tesznek a tetejére, majd letakarják egy piros pléddel, hogy ne fázzon.

A gyerekek ezután két hetet azzal töltenek, hogy gyümölccsel, dióval és édességekkel „etetik” a kis fatuskót, vagyis mindenfélét rejtenek a takaró alá.

Szenteste az egész család botokkal üti szegény fahasábot, miközben egy dalt énekelnek. Végül a farönk „kiüríti” az összes ajándékot, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy fellebbentik a plédet.

Egyszerűen nem értjük, hogy ez hagyomány miért nem terjedt el más országokban is.

​Grönland


Ha legközelebb azon kapod magad, hogy nem kívánod a nagymama ünnepi töltött káposztáját, gondolj a grönlandi muktukra. A muktuk bálnabőrből és az alatta található zsírrétegből álló igazi ínyencség. A másik különleges fogás a kivak, amit egészen elképesztő módon készítenek.

Először is vesznek egy fókabőrt, majd tesznek a belsejébe sok kis sarkvidéki madarat, majd összevarrják a bőrt. Hat hónap után felnyitják a fókatárolót és akkor fogyasztják el a megerjedt madárkák húsát.

Micsoda lakoma!

​Guetamala


A helyiek úgy hiszik, az ördög és más gonosz szellemek az otthonok sötét, koszos sarkaiban élnek.

Ezért a karácsony előtti hetet söprögetéssel, takarítással és szemétgyűjtéssel töltik, majd mindent hatalmas kupacba halmoznak a ház előtt. Végül egy ördögszerű szobrot helyeznek a szemét tetejére, és az egészet felgyújtják.

​Ukrajna


Ukrajnában a szokásos karácsonyi fények és csecsebecsék mellett az emberek szívesen dobnak a fára műpókot, sőt pókhálót is.

A hagyomány egy régi történetből ered: egyszer egy szegény asszony nem engedhette meg magának, hogy feldíszítse a karácsonyfáját, ám karácsony reggelén arra ébredt, hogy egy pók gyönyörű, csillogó hálóval borította be a fát.

​Portugália


Portugáliában a hagyományos karácsonyi ünnep, a consoada idején a családok időnként extra széket helyeznek el az étkezőasztalnál az elhunyt rokonok számára. Úgy gondolják, hogy ez a gyakorlat jó szerencsét hoz a háztartás számára.

Olaszország


Olaszországban a Befana nevű öreg boszorkány viszi az ajándékokat a gyerekeknek. Általában egy seprűnyélen a levegőben lovagló, fekete kendőt viselő boszorkányként ábrázolják, akit korom borít, mivel a kéményen keresztül jut be a lakásba, csak úgy, mint a mikulás.

​Csehország

egy n\u0151 cip\u0151t tart a kez\u00e9ben

Fotó: Andrew Tanglao / Unsplash


A hajadon cseh nők karácsony estéjén háttal állnak az ajtónak, és a vállukra dobják az egyik cipőjüket. Akinek a cipője eleje az ajtó felé néz, az egy éven belül megházasodik. Ha azonban sarokkal az ajtó felé esik a cipő, akkor még egy évet kell várnia a boldogító igenre.

(wanderlust)