kaviár kekszen tejföllel

Nem minden halikra kaviár, de minden kaviár halikra!

Fotó: Tyler Nix / Unsplash

Gasztrolegek: egy rendellenesség szülte a világ legdrágább kaviárját

Legalább egyszer az életben érdemes kipróbálnia mindenkinek a kaviárt. Természetesen ne a legdrágábbal kezdjél, de ha már itt vagy, akkor bemutatjuk azt is neked!


Ha már érdeklődsz a kaviár iránt, akkor érdemes jobban megismerned a különböző fajtákat, mielőtt áldoznál rájuk. Leírtuk most neked a legfontosabb tudnivalókat.

Kezdjük az elején

Mi az a kaviár? A szó a perzsa nyelvből származik, jelentése halikra vagy gyermek születése. A kaviár megtisztított, sózott halikra, leggyakrabban a tokhalféléké kerül a tányérra.

Persze más halfajok ikrái is nagyon ízletesek, ilyen például a csuka, a folyami sügér és a dévérkeszeg. Ezeket a halikrákat sokkal kedvezőbb áron kóstolhatod. De figyelj, mert ezek hivatalosan nem számítanak kaviárnak!

Melyik a legdrágább?


Almas. Ez a neve a rekordernek, vagyis a világ legdrágább kaviárjának, ami fehér színű. Az Almas kaviár az albínó beluga vagy viza hal ikrája. Eleve speciális tokhalról van szó, ugyanis nagyon lassan nő, cserébe akár a 100 évet is megéri, ha nem fogják ki. Erre jön még az albinizmus, vagyis melanin nevű festékanyag hiánya, ami a populáció kis százalékát érinti. Egy szó, mint száz: nagyon kevés példány él belőle.

Különlegessége részben abban rejlik, hogy lágy, enyhén zsíros, tejszínes ízű az ikrája.

Mivel a beluga a Kaszpi-tenger déli részét kedveli a leginkább, ikráival főleg Irán kereskedik. Évente nagyjából 500 kilogrammot adnak el belőle.

1 kilogramm Almas kaviár ára elérheti a 10 millió forintot.

Csak óvatosan

A kaviár nagyon hamar megromlik, így régebben csak a vízpartok mellett élők élvezhették ezt a luxust. Természetesen mára már kialakult egy csomagolási módszer, ami megvédi az ikrákat a megromlástól. A friss kaviár becsomagolása nagyjából 15 percet vesz igénybe, szigorúan plusz 2 és mínusz 2 fok között.

Ha kaviárt vásárolsz, mindig tartsd a hűtőben, ha pedig kibontottad, pár napon belül fogyaszd el!

Hogyan fogyaszd? 


Mivel a kaviár már önmagában különleges ízzel bír, így a legjobb ha egyszerű, semlegesebb keksszel vagy kenyérrel párosítod. Mindemellett fogyaszthatod tejföllel, citrommal vagy tojásfehérjével. Na meg persze vodkával vagy pezsgővel!

Figyelj, hogy a kaviár egyes fém evőeszközökkel könnyen reakcióba lép, vagyis inkább kerüld az érintkezésüket.