egy férfi kenyér tésztát gyúr

A világ legdrágább kenyere alapanyagait széfben őrzik

Gasztrolegek: a világ legdrágább kenyerének egyik összetevőjét széfben tárolják

Ki gondolná, hogy a kenyerek között is akadnak igazi rekorderek. A most következő kenyér hivatalosan is Európa legdrágább kovászos kenyere.Vajon mi kell ahhoz, hogy egy kenyér elnyerje a világ legdrágább kenyere címet? Most már elárulhatjuk, hogy nemesfém is található benne…


A luxus kovászos kenyeret Spanyolországban sütötték, a Panderia Pan Pina nevezetű pékségben, ami egy mindössze 700 lakosú dél-spanyolországi pici faluban található.

A különleges kenyér ára nagyjából fél millió forintba kerül.

A kenyér megalkotója, a 46 éves Juan Manuel Moreno már több mint 10 éve dolgozik pékként. Az általa vezetett családi pékséget feleségei szülei nyitották még 1940-ben.


Moreno éveken keresztül kísérletezett mire rájött, miként tudja az aranyat belesütni a kenyérbe. Az első kenyeret még 2016-ban készítette ehető aranyból és kiváló minőségű tönkölybúzából.

A kenyeret akkor még nagyjából 40 ezer forintért árulták. Később viszont a receptet ehető ezüsttel is kiegészítette.

A körülbelül 400 grammos kenyér tésztáját először 30 percig dagasztják, majd pihentetik. 12 óra elteltvel kezdődik a sütés, ez 40-45 percig tart.


Moreno legújabb és legdrágább kenyere tehát ezüstport és aranypelyhet tartalmaz.

A kenyér drága hozzávalóit egyébként széfben tárolják.

A Pan Pina pékség célja az volt, hogy felhívják magukra és a házi készítésű kovászos kenyerekre a figyelmet. Ez sikerült is. A kenyérből 2020-ban 96-ot adtak el, idén pedig hatot. A Moreno vásárlói között akadnak közel-keleti hercegek, orosz és kínai vásárlók is.