két nő főz egy nagy, világos konyhában
Fotó: https://www.instagram.com/renia_szaleje/

Már 30 éve is létezett a Konyhafőnökhöz nagyon hasonló műsor, így nézett ki

Rocksztár és Oscar-díjas színész zsűrizett a gasztroreality műsorok ősében, ahol a versenyzőknek még a pénzügyekhez is kellett érteniük.


1990. július 2-án vasárnap délután a Nagy-Britannia lakosai televíziózás történeti eseménynek lehettek szemtanúi. Ekkor került adásba a MasterChef (Mesterszakács) című műsor első adása, ami teljesen új alapokra helyezte az akkor egyébként már fél évszázada futó főzőshow-kat. A MasterChefben fordult elő először, hogy civilek veszi át a főszerepet a konyhában, ráadásul még versenyeznek is egymással: ezzel megszületett a mai gasztrorealityk őse.

A feljegyzések szerint már a középkorban is rendeztek főzőversenyeket Bagdadban, Irak mai fővárosában. A város kereskedelmi központnak számított, ezért nagyon sok élelmiszer, fűszer érkezett oda a nagyvilágból, a szakácsok pedig egymással vetélkedtek, ki mit tud kihozni a hatalmas választékból.

A „királyi" TV-ben, vagyis a BBC-n futó MasterChefet csak kitalálni lehetett nehéz, maga a recept már nagyon egyszerű volt. Végy három amatőrt, adjál nekik 30 fontot (mai árfolyamon 13 ezer forint) és kérd meg őket, hogy ebből 120 perc alatt hozzanak össze egy háromfogásos menüt. Add melléjük a más műsorokban már bejáratott, kellően exhibicionista műsorvezetőt, Lloyd Grossmant (aki nyugdíjas éveit egy rockzenekar gitárosaként tengeti), és adj még melléjük további két zsűritagot, az se baj, ha az egyikük világsztár. A választás utóbbinál Michael Cainre esett, a színész pályája csúcsán volt, három évvel korábban kapta meg első Oscar-díját a Hannah és nővérei című filmben nyújtott alakításáért.

A zsűritagok az adás alatt járkáltak a versenyzők között, beszélgettek velük és olykor bizony belekóstoltak a félkész ételekbe. Civilek versenyeznek, három zsűritag értékel, gazdag interakció a műsor alatt – ismerős? A formátum 30 évvel később is gyakorlatilag változatlan, elég megnézni a jelenleg is futó Konyhafőnököt.

A MasterChefs eredeti koncepciójában – a Daily Mailt az akkoriban nagyon népszerű Tetris játékra emlékeztető kulisszák között – minden vasárnap három amatőr szakács csapott össze, közülük egy jutott tovább a középdöntőbe. A három középdöntőben a kilenc elődöntő nyertese mérte össze az erejét, a három győztes vívta a döntőt.

Aki kíváncsi rá, egy teljes 30 perces adás 1990-ből megtekinthető itt

A Youtube-videó érdekessége, hogy abban elsőként Joan Bunting, az első évad győztese mondja el, aznap mit fog készíteni (lazacot spárgakrémmel, bárányt krumplival és zöldbabbal, valamint gyümölcsös tarte-ot). A 76 évesen tavaly elhunyt Joant a dicsőség nem repítette azonnal a celebvilágba, de még csak a szakácskönyvek címlapjára sem. Három további évig még maradt a tanári katedrán, csak utána áll televíziós főzőműsorok szerkesztőjének.

Az eredeti MasterChef sorozat a nézettség folyamatos csökkenése miatt 2001-ben, vagyis éppen 20 éve ért véget, a 2005-ös, alaposan megreformált folytatás már csak a nevében idézte a régit. Azóta a világ számos országában megvették a franchise jogokat, és készült belőle celebekkel, profikkal és gyerekekkel forgatott mutáció is.

Jelenet a 2021-es lengyel változatból