hagyományos agyagedény bor érlelésére

8000 éves borkészítési eljárást sajátítottak ki a grúzok

A borkészítéshez évezredek óta használt agyagamfora, a kvevri lett Grúzia első olyan nem élelmiszeripari terméke, ami eredetvédelmet kapott.


Mostantól Grúzia (vagyis újkori hivatalos nevén: Georgia) a kvevri egyetlen származási helye, miután eredetvédetté nyilvánították és ezzel oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé minősítették. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy más országokban nem nevezhetik kvevrinek a bor érlelésére használt cserépedényt. A grúzok az edény formáját, mennyiségét és előállítását is kötelezően meghatározzák. A grúz eredetmegjelölési rendszer az európai rendszeren alapul, az OFJ (oltalom alatt álló földrajzi jelzés) és az OEM (oltalom alatt álló eredetmegjelölés) kategóriákkal.

Mindia Davitadze, a Grúz Szellemi Tulajdon Nemzeti Központjának (Sakpatenti) elnöke kifejtette: „Grúzia a bor régészetileg bizonyított szülőhelye, a grúzok nyolcezer éve folyamatosan készítenek bort kvevrikben, és ennek nagy részét még mindig az ősi gyakorlat szerint állítják elő. Ezért az eredetvédelem megadása természetes, észszerű döntés volt." A narancs- és az amforás borok iránt az érdeklődés folyamatosan növekszik a világban, így azt remélik, az eredetvédelem tovább növeli a grúz borok népszerűségét.

Related Articles Around the Web