hosszú hajú nő ül asztalnál, előtte teáskancsó

2 trükk, amivel úgy tudod lehűteni a lakást, hogy közben a rezsidet is csökkented

Klímaberendezés nélküli pofonegyszerű módszerek, amik a legnagyobb hőségben is megbízhatóan működnek.


A Pénzcentrum oldalán akadtunk rá egy cikkre, ami filléres megoldásokat ígér a lakás lehűtésére a legnagyobb hőségben is. A klíma bekapcsolása ebben az esetben természetesen nem jöhet szóba, hiszen abban semmi „trükk” nincsen, ráadásul olcsónak sem nevezhető.

Ami igazán érdekes, hogy a felsorolt pontok között olyanokat is találni, amik még a filléreseknél is jobbak: miközben hűtöd a lakást, még pénzt is spórolsz velük. Ezeket válogattuk ki neked az alábbiakban.

Kapcsold ki az elektromos berendezéseket!

Rengeteg hőt tud termelni egy bekapcsolva tartott tévé, számítógép, laptop - főleg az olyanok, amelyeknek a hűtése nem megfelelő, nem tudják a hőt elvezetni -, de még akár bedugott töltők, háztartási eszközök, lámpák, stb. Ezek még akkor is leadnak valamennyi hőt, ha egyáltalán nincsenek használatban. Nyilván nem a hűtőszekrényt fogod kihúzni a kánikula közepén, viszont érdemes körbemenni a lakásban, és kihúzni mindent a konnektorból, amit csak lehet.

Ezt akkor is érdemes megtenni, ha nem tartózkodsz a lakásban, addig se fűtsenek. Ha nem akarod folyton kihuzigálni mindent egyesével, a legegyszerűbb megoldás, ha beszerzel néhány kapcsológombos elosztót, így mielőtt elmennél munkába, boltba, csak pár gombot kell lekapcsolni.

konnektor sz\u00fcrke falon

Fotó: Remi Godet / Unsplash

​Kerüld a sütés-főzést!


Nyáron már egy fél órás gyors sütés, vagy tésztafőzés is szaunává változtatja a konyhát, viszont van úgy, hogy nem lehet elkerülni a sütő begyújtását... Bár hetekig nem lehet húzni a főzést, pár napot át lehet vészelni sütést, főzést nem igénylő ételekkel. Sőt, a nyár további részére is érdemes egy hetes menüket összeállítani, és csak akkor nekiállni főzni, mikor épp hűvösebb van. Ha teheted, tárolj a fagyasztóban egy-egy adag ételt, amit később csak ki kell olvasztani.