kolbász villára szúrva

Gigantikus méretek!

Gasztrolegek: tippelj, mekkora Magyarország leghosszabb kolbásza

Csabai, gyulai, mangalica, szarvas: a legtöbb magyar szívéhez közel állnak ezek a szavak. Az alábbi cikkel nekik fogunk örömet szerezni, ugyanis kiderítettük, milyen hosszú az ország valaha készült legnagyobb kolbásza.


A kolbász az egyik legismertebb magyar étel, amit hagyományos eljárással és évszázados receptek alapján készítenek. Mivel szorosan kapcsolódik a kultúránkhoz, így nem olyan meglepő, hogy kolbásszal kapcsolatos rekordokat is szoktak hajszolni.

2020. február 8-án a Győrvári Léhűtők Csapata megdöntötte a leghosszabb egybefüggő kolbász hazai rekordját. Miközben egy sima kolbász nagyjából 50 centiméter hosszú, ez 3490 méteresre, azaz majdnem 3 és fél kilométeresre sikerült.

Hogyan készült?


Összesen 3000 kilogramm sertés apróhúst készítettek elő a kolbász megtöltéséhez, mindezt egyenként 25 kilogrammos ládákba pakolták. A húshoz kevertek sütőkolbász keveréket és sót, ezek együttes tömege további bő mázsát tett ki. Az asztalok tetejét beolajozták, hogy ne sérüljön a kolbász.

Az elszánt csapat már a kora hajnali órákban munkához látott, 20 fő töltötte a kolbászt, amit asztalokra fektettek. Délután fél egy körül fejezték be a töltést, ekkor a kolbászt a csapat vezetője késznek jelentette. A végeredmény öt asztalt terített be.

A három és fél kilométer hosszú kolbász nem ment kárba, mivel a jelenlévők elfogyasztották, egy jó részét rászorulóknak ajánlották fel.