érmék kiszórva az asztalra egy átlátszó befőttesüvegből

Van egy ital, ami úgy tűnik, még az aranynál és a Legónál is jobb befektetés

21 százalékkal nőtt a szóban forgó italnak az értéke 2021-ben. Hol van ehhez képest a Lego 11 százaléka, az aranyról nem is beszélve?


Egy hét sem telt még el azóta, hogy az Orosz Gazdasági Egyetem felrobbantotta az internetet tanulmányával, miszerint a Lego jobb befektetés, mint az arany, itt az újabb hír arról, hogy igazándiból a dán játékgyártó termékei is csak a futottak még kategóriába tartozik.

A thedrinksbusiness.com tanulmányozta az elmúlt időszak tőzsdei mozgásait és vette észre, 2021-ben a világ aktuálisan legkeresettebb borainak ára által „vezérelt" Liv-ex Fine Wine 100 index értéke közel 21 százalékot növekedett. Ezzel lepipálta az összes mérvadó tőzsdei mutatót, hiszen a „londoni BUX”, azaz az FTSE eközben csak 10 százalékot növekedett, az amerikai Dow Jones is csak 15-öt, az arany ára meg egyenesen csökkent 4 százalékkal. Sőt, megelőzte a tőzsdén egyébként nem jegyzett Legót is, aminek a termékei az említett orosz kalkuláció szerint évi átlag 11 százalékos értéknövekedést mutatnak.

A borok másodlagos (tehát a termelőket nem magában foglaló) piacát „szondázó” Liv-ex Fine Wine 100 kosarat a francia champagne-ok és burgundi borok húzták leginkább.

Bordeaux ezzel szemben kicsit visszafogottabban szerepelt. A boros index egyébként az egymást követő második évben döntött rekordot, 18 hónapja folyamatosan növekszik. Szakértők szerint a kiugró teljesítményben nagy szerepe van a COVID-járványban, az emberek ugyanis (nem lévén sok egyéb szórakozás) több bort fogyasztanak, mint korábban.