piros és barna fagylalt egy fehér pohárban fehér háttér előtt
Fotó: Fazekas cukrászda

Exkluzív: itt a világbajnok magyar fagylalt teljes receptje!

December 2-án gasztrotörténelmet írt a fagylaltkészítő Fazekas Ádám. Őt kérdeztük a siker édes ízéről, cserébe kaptunk tőle egy receptet és egy csodás videót a fagylalt megszületéséről.


December 2-án érkezett a hír, hogy egy magyar fagylaltot választottak a világ legjobbjának. Nyugodtan lehet ezt mondani, az olasz szervezésű Gelato Festival World Masters ugyanis minden túlzás nélkül nevezhető a fagylaltok nem hivatalos világbajnokságának.

A 2019-es országonkénti selejtező után még ugyanabban az évben megtartották Rómában az európai döntőt, az ott legjobban szerepelt 32 fagylalt pedig részt vehetett idén, az ugyancsak Olaszországban, de ezúttal Bolognában megrendezésre kerülő világdöntőn.

Fazekas Ádám, a Budapesten és Rétságon testvérével cukrászdát üzemeltető fagylaltkészítőnek sikerült az a bravúr, hogy mindhárom megmérettetésen az abszolút első helyen végzett, kétszer pedig ugyebár „hazai pályán” győzte le a fagylaltban a világ legjobbjainak tartott olaszokat.

Ádámot pár nappal a nagy esemény után, telefonon tudtuk elérni, éppen a Rétsági üzemből szállított fagylaltot a Csömöri úti üzletükbe, a győzelme hírére ugyanis a karácsonyi előtti időszakban is elkezdték keresni a fagylaltjait, mindenek előtt természetesen a díjazott „pisztácia gyümölcsét”.

bal oldalt fagylaltkehely, k\u00f6z\u00e9pen egy f\u00e9rgi feh\u00e9r sapk\u00e1ban, jobb oldalt egy \u00e9tel fekete lapon

Fotó: Fazekas cukrászda

„2019-ben a magyar selejtező idején nagyon elfoglalt voltam, aznap reggel találtam ki a receptet” – idézi fel a pisztáciafagylalt diadalútjának kezdetét Ádám, aki nem csinál titkot a receptből sem. „A pisztácia nekem nagy kedvencem és mivel általában sósan étkezem, ezt is egy kicsit sósabbra hangoltam, mint az átlag pisztácia fagyikat szokták. Ez például az európai döntőn egyértelműen elnyerte a zsűri tetszését.” Itt azonban még nincs vége a történetnek.

A tetejét bevontam tonkababos málnavelővel, valamint készült mellé egy ropogós ostya is.

Természetesen azt nem tudjuk garantálni, hogy aki most otthon nekiugrik, ugyanazt a végeredményt fogja kapni, hiszen még más összetevők is kellenek bele és egyáltalán nem mindegy, hogy azok milyen minőségűek. Ádámnak például a már említett európai döntőnél felajánlottak a szervezők, hogy mindent rendelkezésre bocsátanak helyben, de ő inkább maga vitte a legtöbb hozzávalót, a kinti tej és tejszín különbözősége miatt még így is valamennyit rögtönöznie kellett. Mint látható, az „újratervezés” sikerült, hiszen a pisztácia fagylaltnak az európai döntőn sem akadt ellenfele.

A COVID miatt ennél is kalandosabbra sikerült a világbajnoki finálé, ami tulajdonképpen egy online kóstolóvá változott. A versenyzők nem készíthették el helyben a kreációjukat, vagy receptet küldtek – vagy, mint Ádám, maguk vitték ki a Bolognába a kész fagylaltot, amit a verseny napjáig ott tároltak. Ő még egy elképesztően ínycsiklandó videót is készített a döntőre (ezt lent láthatod), majd utána derekasan állta a zsűri kérdéseit.

Magyar fagyi lett a világ legjobbja! Mutatjuk, hogy készül!

Ádám ezzel, mondhatni, a szakmája csúcsára ért, hiszen egy olaszországi versenyen vívta ki a nemzetközi zsűri elismerését. A bevezetőben említett „hazai pálya” egyébként valamennyire rá is igaz, hiszen többek között éppen a bolognai Carpignani Gelato Universityn tanulta meg a fagylaltkészítés csínját-bínját.

Az alapokat, vagyis az érdeklődést a gasztronómia iránt otthonról hozta, szülei a mai napig egy pékséget visznek, ahol 10 évig ő is segített a bátyjával, akivel most már együtt viszik a Fazekas Cukrászdát.

Ha teljesül Ádám álma, akkor hamarosan újra együtt dolgozik a teljes család: a siker és a megnövekedett érdeklődés hatására úgy tűnik, a cukrászda most már fog tudni négy embernek elegendő munkát adni, vagyis a szülők is csatlakozhatnak hamarosan. Ádám azt mondja, bár nagy büszkeséggel tölti el az olaszok őszinte elismerése, számára egyértelműen ez a legnagyobb hozadéka a világbajnoki címnek.