egy tetovált karú férfi borospalckból átlátszó borospohárba tölt

A magyar konyhának is nélkülözhetetlen alapanyaga

Fotó: Magyar Bor - Személyesen / bor.hu

Gasztrolegek: ez az ínyencség a világ legellentmondásosabb étele

A világ egyik legdrágább ínyencsége a mai napig sokakban ellenérzést kelt. Bár a fogyasztók egy kisebb vagyont fizetnek ezért az ételért, az állatvédők szerint az állatok ugyanúgy megfizetik az árát.


A libamáj vagy franciásan a foie gras készítésével már a rómaiak is foglalkoztak. De vajon miért szeretjük ennyire és ami talán még fontosabb, miért ilyen drága?

Eredete

ludak egy kertben

A magyar hungarikumok között is szerepel

Fotó: Niklas Hamann / Unsplash


A rómaiak tejjel, liszttel és mézzel etették a libákat, hogy azok cserébe zsírban gazdag hízott májat "növesszenek". Magyarországon a kukoricával etetés terjedt el, ami aztán igazi hagyománnyá nőtte ki magát. A ludakat ősszel sózott kukoricával kezdték el etetni, jobban mondva tömni, amivel az állatvédők érthető okokból nem értenek egyet.

Ennek ellenére hazánkban olyannyira közkedveltté vált, hogy a hungarikumok közé is bekerült.

​Miért olyan drága?

libam\u00e1j kakukkf\u0171vel \u00e9s fokhagym\u00e1val

A libák mája a hízlalástól válik hatalamssá

Fotó: NGdesignhun / Shutterstock


Először is a libák tenyésztése drága mulatság. A csirkékhez képest akár kétszer tovább tart a felnevelésük. Ebből az következik, hogy a libafarm tőkebefektetése legalább kétszerese a csirkefarménak.

A kacsát teljesen normális körülmények között nevelik fiatal korában, élete utolsó két hetében azonban fémcsövön keresztül kukoricát és gabonát tömnek beléjük. Akár napi 4 kilogramm eleséget is felhasználnak, amitől a máj a normál méretének a tízszeresére nő. Igaz, hogy az állatok végzik a feladat oroszlánrészét, viszont az emberi munkaerő is sok pénzbe kerül.

A libamáj azért is költséges finomság, mert rendkívül ellentmondásos. Az Egyesült Államokban a felfokozott indulatok miatt mára már csak három libamájfarm maradt az egész országban.

Ezen okok miatt egy kilogramm libamáj rekordösszegbe, nagyjából 30 ezer forintba kerül. Hiába drága finomság, az emberek keresik, ami természetesen tovább növeli az értékét.

​Milyen ízű?

libam\u00e1j egy feh\u00e1r t\u00e1ny\u00e9rban t\u00e1lalva

Gazdag, vajas ízvilággal rendelkezik

Fotó: Kondor83


A libamájat nagyon sok ember imádja. Miért? Főleg különleges textúrája miatt. Emellett gazdag, vajas íze is egyedülállóvá teszi.

A libamáj magas zsírtartalma vajas érzést kelt a szájban.

A világon főleg a francia konyha híresült el a libamájjal készült ételeiről (készítenek belőle habot, pástétomot és steak kísérőjeként is felszolgálják), de természetesen nem szabad megfeledkezni a magyar konyha verhetetlen libamáj-tokaji aszú párosáról sem.