mézzel töltött maci alakú, barna színű üveg

A válaszért egészen az 1950-es évekig kell visszautaznunk.

Fotó: Juan Llauro / Shutterstock

Te tudod, hogy miért maci alakúak  a mézes üvegek?

Bizonyos termékek mára már eggyé váltak a csomagolásukkal. Gondolj csak a ketchupos palackokra vagy a szódásüvegekre. De elgondolkodtál-e valaha azon, hogy miért mackó alakúak a mézes üvegek?Képzeld el, hogy egy mézes üvegekkel teli polc előtt állsz a szupermarketben. Mindegyik hasonló árú és mennyiségű. Már pont levennéd a sima üvegeset, amikor megpillantasz egy cuki macisat. Ez is ugyanannyiba kerül, mint az üveges társai.

Melyiket választanád? Ugye, hogy a macisat!

Megszületik a macis üveg


1946-ban Ralph és Luella Gamber megvásároltak néhány méhkaptárt a Pennsylvania állambeli Lancasterben. Akkor még nem is sejtették, hogy a mézgyártásból mekkora siker lesz. Cégük a Dutch Gold Honey nevet kapta, a márka az elmúlt 75 évben fogalommá vált, ma is egyet jelent a minőségi mézzel.

Az alapítás után több mint egy évtizeddel egy baráti vacsora során merült fel a csomagolás kérdése. Ralph és Luella méhésztársaikkal együtt ekkor találták ki a medve alakú mézes üveget.

"A Micimackó és Yogi Bear korszakában a medve alakú mézes üveg nagyon hamar befutott" - mesélte Nancy Gamber, Ralph és Luella legfiatalabb lánya, a Dutch Honey jelenlegi vezérigazgatója.

Ma, 64 évvel a vacsora után, az ikonikus medve alakú mézesüveg még mindig jelen van az életünkben. A cuki macis üveg 50. születésnapján a Gamber család egy névadó versenyt rendezett, ahol hivatalosan is elnevezték a brummogót "Nugget"-nek.

A macis üveg evolúciója

m\u00e9zze lt\u00f6lt\u00f6tt maci alak\u00fa \u00fcveg

A tulajdonosok sejtették, hogy nagy siker lesz.

Fotó: Polyanskaya Olga


Az első macis üveg nem hozott átütő sikert. A műanyag formázási technológia ugyanis akkoriban még csak gyerekcipőben járt.

A gyártási hibák miatt gyakorta előfordult, hogy méz szivárgott a macik orrán vagy fülén.

Sőt, az olyan apró részleteket, mint például a szemek és orr, kézzel kellett megfesteni.

Természetesen a mai gyártási folyamatok már ennél sokkal korszerűbbek.

A mostani macikat PET-műanyagból gyártják. A modern rendszernek köszönhetően már sehol nem szivárog a méz. Emellett a szemek és az orr is automatikusan rákerül a macikra a gyártás során.

Annak ellenére, hogy a méz tárolása nagy változásokon ment keresztül, még így is nosztalgiával és mosollyal az arcunkon nyúlunk a medve alakú üvegekért a boltban.

Ha még többet olvasnál erről, akkor itt az eredeti cikk.