férfi kék ingben áll egy ablak előtt, mobiltelefont tart a kezében

5+1 mobilalkalmazás, ami szó szerint megmentheti az életedet

A telefonodra letölthető alkalmazások a legkülönbözőbb veszélyhelyzetekben nyújthatnak segítséget.A listverse.com oldal gyűjtött össze olyan alkalmazásokat, amik életet menthetnek. Van közöttük olyan, ami nekünk, magyaroknak nem igazán tud hasznos lenni, mert például a Brit Vöröskereszttel történő kapcsolatfelvételt könnyíti meg, ám az alábbi alkalmazások neked is jól jöhetnek.

1. What3Words

Az egész Földet 3x3 méteres négyzetekre osztja fel ez az app és mindegyikhez véletlenszerűen rendel 3 szótári szót (összesen 37 nyelv állítható be). Ha hívod a 112-t és egyébként nehezen tudnád beazonosítani, pontosan hol vagy, csak bemondod a 3 szót és ők egészen pontosan tudni fogják, hova küldjék a mentőt.

2. ​Cairn

Ha egyedül mész kirándulni, érdemes előtte letöltened ezt az alkalmazást. 2 funkciója van: a kiválasztott kapcsolattartót azonnal értesíti, ha a kirándulás hossza túllépi az előre becsült időt, ráadásul az illető végig nyomon követheti térképen, merre jársz éppen. Így ha bármi baj történne, pontosan tudja, hova kell érted menni.

3. Share the Meal

Egy „gasztronómiai” tárgyú életmentő alkalmazás, amit a fejlesztők az ENSZ Világélelmezési Program munkatársaival közösen hoztak létre. Célja az érzékenyítés valamint a konkrét cselekvésre ösztönzés. Előnye, hogy nagyon kis összeget is fel lehet ajánlani ezen keresztül, másrészt hogy számszerűsíti, az általad adott támogatással hány adag ételt juttatnak el rászorulókhoz.

4. My Earthquake Alerts

Ingyenes alkalmazás, ami az éppen a világban zajló földrengésekről ad információt a felhasználónak. Be lehet állítani figyelmeztetőt, ami jelez, ha a választott régióban földrengés van. Így rögtön értesülsz róla, ha például szeretteid veszélybe kerülnek és rögtön tudsz intézkedni.

5. Snug safety

Egyedül élő emberek, otthon hagyott családtagok felügyelésére fejlesztették ki. Egyszer minden nap be kell jelentkezniük az alkalmazásban, hogy minden rendben van velük. Ha ez elmarad, arról a távollevők értesítést kapnak, ráadásul még az is beazonosítható, hol adott jelet utoljára a mobiltelefonjuk – ez lemerülés esetén lehet hasznos.

+1Accu-Check Connect

Ingyenes alkalmazás, szintén mindkét operációs rendszerre (Android, iOS) elérhető. Kifejezetten ajánlott az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, összeköthető az Accu-Check Aviva Connect vércukorszintmérővel. Kiszámítható vele a szükséges inzulinadag is, a jelentéseket megoszthatod másokkal is.