Két férfi egy fehér falú helyiségben, előttük tészta az asztalon, mögöttük edények polcokon

Kisfaludy Máté és Nagy Ervin - szerencsés találkozás

Fotó: Hirling Bálint

Nagy Ervin és Magyarország első vak pékjének mesébe illő találkozása

Augusztus 21-én kikerült a Facebookra egy kép, ami alatt Nagy Ervin „Dagadjon a tészta!" felkiáltással egy dagasztógépre adakozásra buzdít. A pénz azóta már többszörösen összegyűlt, ezzel azonban még távolról sincs elspoilerezve ez a szívet melengető történet.


Nagy Ervin és a dagasztógép találkozását kicsit messzebbről kell indítani. Egészen pontosan 2015-ből, amikor Takács Zoltán arra jutott, hogy a különböző sütőipari vállalatoknál eltöltött 25 éve után saját pékséget nyit. „Ahogy születtek a gyermekeim, úgy vált egyre fontosabbá a fenntarthatóság, egészségtudatosság, és ezzel párhuzamosan az adalékmentes pékáru. Ezt viszont csak ebben a formában láttam megvalósíthatónak" – meséli. Véletlenül találkozott Szabó Péterrel, aki szintén saját pékségben gondolkodott, és maga is megváltozott munkaképességűként ezt is bele akarta csempészni a „Bake My Day"-re keresztelt közös projektbe. „Eleinte szkeptikus voltam, a szakmában eltöltött éveim alapján nem gondoltam, hogy ez működni fog, de a Péterrel való közös munka helyrerakott" – hangzik a vallomás. Így aztán már volt egy 80 százalékos látásképesség-csökkenéssel rendelkező munkatársuk, amikor Zolit egy ismerőse elhívta a Vakok Iskolájába oktatni a 2018-ban indult pék képzésre. Beavatásként bekötötték a szemét, így kellett a tanulókkal kalácsot fonnia. „Benne van a kezemben a mozdulat, de vakon ez mit sem ért. Míg én elkészítettem egy rondát, a versenytársam három széppel végzett." Az egykori versenytárs, Kisfaludy Máté ma már a kollégája.

fi\u00fa feh\u00e9r pol\u00f3ban, lisztes k\u00e9z, feh\u00e9r lisztfelh\u0151

Kreatív energiák

Fotó: Hirling Bálint

Máté másfél évesen vesztette el a szeme világát, viszont nagyon jó a koordinációs készsége és kiválóan tájékozódik. „Bátornak kell lenni és segítséget kell kérni, ha úgy adódik Csak így lehet fejlődni" – adja meg az egyszerűnek tűnő receptet. Már óvodától kezdve a vakok intézetébe járt, később itt szerzett adatrögzítői képesítést, ami után még további szakmát szeretett volna kitanulni. Úgy gondolta, ha már egyszer indul nekik pékképzés, akkor nem lehetetlen a küldetés. Vonzotta az is, hogy kiélheti benne kreativitását. „Különben is nagyon nehezen tudok megülni egy helyben" – teszi hozzá. Máté vonzódása a gasztronómiához nem előzmény nélküli: kiskorában mindig a konyhában ült anyukájával, ma pedig már ő főz az albérletben a lakótársának is.

Belevágott hát a két éves pékiskolába, ahol számos, olykor a látók számára sem egyszerű feladat várt rá, a matematikától a géptanon és mikrobiológián át a gyakorlati órákig.

„A legnehezebb talán a műhelyben volt, ahol többek között a fonást, gömbölyítést kellett vakon elsajátítani. Rátettük a kezünket a tanárokéra, így tanultuk meg a mozdulatokat" – elevenít fel egy emléket.

K\u00e9t f\u00e9rfi, egyik feh\u00e9, m\u00e1sik fekete p\u00f3l\u00f3ban, feh\u00e9r t\u00e9szt\u00e1val dolgoznak feh\u00e9r fal el\u0151tt

Szinte csak a porciózásnál kell segítség

Fotó: Hirling Bálint

Máté a korábban már említett készségei miatt gond nélkül vette az akadályokat, a „kalácsfonó versenyen" mutatott ügyességével és elhivatottságával pedig Zolit is meggyőzte. Járt a Bake my day-ben gyakorlaton mielőtt 2020 nyarán, a sikeres záróvizsga után végleg elhelyezkedett a Böszörményi úti üzletben. Mivel osztálytársai lemorzsolódtak (a kezdeti kilencből rajta kívül csak öten fejezték be a képzést és ők is inkább másik képesítésükkel vágtak neki a nagyvilágnak), Máté az első és mostanáig egyetlen teljesen vak pék Magyarországon. A beilleszkedés mindazonáltal gyorsan ment. „Humoros, kedves, segítőkész" – mondja róla az egyik kollégája. Első hallásra talán meglepő, de az üzlethelyiségben semmit nem kellett átrendezni, újratervezni az érkezése miatt, miközben a sütésen, illetve a tészta kimérésén kívül minden munkafolyamatból kiveszi a részét.

„Az idők során rájöttem, a megváltozott munkaképességű embert egyetlen dolog különbözteti meg az éptől: előbbinek papírja van erről. Egy beszélő mérleg persze még jól jönne, de ezen kívül csak annyi a dolgunk, hogy rendet tartunk"

– mondja Zoli. Hogy miért fontos ez, azt Máté maga magyarázza el: ő mindent matematikával old meg, tudja például, hogy a hűtőtől indulva mi van az első, második, harmadik dobozban. Fontos tehát, hogy tényleg minden a helyén legyen. „Ha véletlenül mégis fel lettek cserélve, akkor még mindig ott vannak az edények dudorai, karcolásai" – toldja meg egy szakmai fortéllyal.

S\u00f6t\u00e9t p\u00f3l\u00f3s, szak\u00e1llas f\u00e9rfi \u00e9s feh\u00e9r inges f\u00e9rfi asztaln\u00e1l \u00fclnek, el\u0151tt\u00fck poharak

A dagasztó már megvan, Zoliék újabb célokat tűztek ki

Fotó: Hirling Bálint

És ha ügy üzlet beindul…Zoliék teljes erővel beleálltak a Vakok Iskolájával való együttműködésbe, az augusztus 20-i Kenyérlelke Fesztiválon a saját standjukon gyűjtötték az adományokat a tésztadagasztóra. Ezen a rendezvényen nézelődött mit sem sejtve a Nagy Ervin-Borbély Alexandra házaspár, amikor Mátéék berántották őket egy közös fotóra. Ervin később megosztotta a képet és személyesen is kérte az emberek támogatását. „Van pék ismerősöm, rajta keresztül valamennyire belelátok a közösségükbe. Nagyon ritka az példamutató összetartás, ami jellemzi őket. Ha valaki közülük ezen felül még extra energiát fektet abba, hogy megváltozott munkaképességűeket segítsen, boldogan támogatom" – árulja el a részvétele okát a színész.

\u200bEgy \u00e9lesf\u00f3kusz\u00fa \u00e9s egy hom\u00e1soly f\u00e9rfi, feh\u00e9r fal el\u0151tt

Máté a "matek" segítségével tájékozódik

Fotó: Hirling Bálint

Ő maga pár éve, a Konyhafőnök című gasztroreality forgatása kapcsán találkozott hasonló kezdeményezéssel. A műsorra való felkészülés jegyében Lutz Lajos séf keze alatt stázsolt (ingyen konyhai munkázott tapasztalatért cserébe), a csapatban pedig dolgozott egy süketnéma srác is, akit nagyon megbecsültek.

„A vendéglátóipar napi szinten munkahiánnyal küzd, miközben ezek az emberek ugyanúgy sikerélményre, kreatív kihívásokra vágynak. A kettő összekapcsolásánál jobb ötlet szerintem kevés létezik. Az ismertségnek az egyetlen értelme, hogy a dagasztógépes gyűjtéshez hasonló akciók mögé beállva adakozásra, segítségnyújtásra, társadalmi szolidaritásra tudom ösztönözni az embereket."

K\u00e9t f\u00e9rfi \u00fcl az asztaln\u00e1l \u00e9s nevet, m\u00f6g\u00f6tt\u00fck z\u00f6ld n\u00f6v\u00e9ny, feh\u00e9r fal

Happy end

Fotó: Hirling Bálint

A dagasztógépes projekt remekül sült el, annyi felajánlás érkezett, hogy két további eszközt is tudnak vásárolni a vakok számára (annál is inkább, mert amikor a forgalmazó meghallotta, miről van szó, engedett az árból).

A legtöbbet azonban minden bizonnyal mégis Máté teszi az ügyért azzal, hogy rendszeresen visszajár a Vakok Iskolájába, megosztani az élményeit.

Története inspiráció a társak számára, általa ugyanis nap mint nap bizonyságot nyer, hogy ebben a szakmában látássérülten is lehet szinte teljes értékű munkát végezni. Példáján felbuzdulva így talán hamarosan lesz egy második, harmadik és negyedik vak pékje is Magyarországnak…