nő kiölti a nyelvét, amiben van egy piercing

10 lenyűgöző tény az emberi nyelvről, ami után az étel is máshogy fog ízleni

Bizonyos betegségek nyelvről beazonosíthatók, miközben nyál nélkül semmire se mennénk ezzel a csodás szervvel.Gasztronómiai szempontból kétségtelenül a nyelv az egyik legfontosabb emberi szerv, bár mint az alábbiakból látni fogod, rengeteg egyéb funkciót ellát. Nem csoda, hogy a listákra szakosodott listverse.com egy egész cikket szentelt e szervünknek, 10 nem mindennapi érdekességet gyűjtöttek össze.

1. A legrugalmasabb izom a nyelvben található

Sokan gondolják, hogy a nyelvben van a legerősebb izom, ez azonban nem igaz. A szívizom a legerősebb, a nyelvben található izmokra inkább a „legérzékenyebb” jelző illik. Ha nem hiszed, igyál egy forró kávét, vagy egy jéghideg üdítőt! Nemcsak a legérzékenyebbek, de a leghajlékonyabbak is a nyelvben található izmok: szinte minden irányba tudod mozgatni őket, sok esetben még az ételmaradékot is ki tudod piszkálni fogaid közül a nyelved segítségével. Az emberiség 80 százaléka képes U betűt formázni a nyelvével.

2. Nyál nélkül a nyelv nem képes érezni az ízeket

s\u00e1rga citromok egy barna ed\u00e9nyben

Fotó: Julia Peretiatko / Unsplash


Bármilyen csodás is a nyelv, nyál nélkül nem mennél vele sokra. A nyál élesíti ugyanis a nyelv ízlelőbimbóit. Ezt is könnyen letesztelheted. Töröld ki alaposan a szádat egy papírtörlővel vagy zsebkendővel, majd egyél utána valami szárazat, például egy chipset vagy egy perecet. Alig fogsz ízeket érezni. Ezután igyál meg egy pohár vizet és ismételd meg a kísérletet. Ha ugyanezt egy citrommal végzed el, még azt se fogod tudni megmondani, hogy valami savanyút vettél a szádba. Száraz szájjal a sót érezni még leginkább, ez ugyanis beindítja a nyáltermelést, teljesen száraz szájjal tehát nem tudsz sósat kóstolni.

3. Az ízlelőbimbók szabad szemmel nem láthatók

2-4 ezer ízlelőbimbó van az emberi nyelven, ebből adódóan olyan kicsik, hogy szabad szemmel nem láthatók. Ne tévesszenek meg a kis dudorok, azok nem azok. Ízlelőbimbó található egyébként még a garatban, az orrban és a nyelőcsőben is.

4. A nyelvlenyomat olyan, mint az ujjlenyomat

Nincs két egyforma nyelv, a nyelv lenyomata ugyanolyan egyedi és csak az adott emberre jellemző, mint az ujjlenyomat. Egyre több kutatás és kísérlet irányul arra, hogy a nyelvet is bevonják a személyazonosításra használt szervek közé a szem és az ujj mellé.

5. Az emberek 25 százaléka szuper ízlelő

A definíció szerint az a szuper ízlelő, aki az átlagnál jobban érzi az ízeket. Leginkább a keserű íznél jönnek ki az érzékelésbeli különbségek. Ehhez hasonlóan egyébként a lakosság negyede a másik szélsőséget produkálja, alig érez ízeket.

6. Az átlagos nyelv 8 centi hosszú

barna \u00e1llat kiny\u00fajtja a nyelv\u00e9t

Fotó: Sean Robertson / Unsplash


Mint korábban említettük, minden nyelv egyedi, ebbe a forma és a hossz is beleértendő. A férfiaknak átlagban valamivel 8 centi fölött van a nyelvhosszúságuk, a nőknek kicsivel ez alatt marad. Összehasonlításképpen: a kaméleonoknak átlagosan 61 centiméteres a nyelvük.

7. A nyelv is hajlamos a hízásra

Csípőre, hasra, karra hízásról már nyilván te is hallottál, azt viszont valószínűleg nem tudtad, hogy a nyelvnek is változhat a tömege. Nagy része zsír, így ott is tudnak plusz grammok lerakódni. Nem egészséges nyelvre hízni, megnehezíti a lélegzést és a pihentető alvást.

8. A nyelv sok mindent elárul az egészségi állapotról

Számos betegség nyomai a nyelven is tetten érhetők. Világos, élénk piros a nyelv, ha nincs elég B12-vitamin a szervezetedben, fekete, ha baktérium ütötte fel valahol a fejét, a fehér pöttyök pedig rákos megbetegedésre is utalhatnak.

9. Csak olyan izmok vannak a nyelvben, amik nem kapcsolódnak csonthoz

A nyelvben összesen 8 izom található, amik csak egymáshoz kapcsolódnak. Ilyenje az állatvilágban az elefántnak (ormány) és a polipnak van (csápok) például. Teszteld le ezt is: úgy tudod mozgatni a nyelvedet, hogy közben a tested egyetlen másik része sem mozog.

10. A gyerekek nyelve érzékenyebb, mint a felnőtteké

sz\u0151ke gyerek maszatos sz\u00e1jjal \u00fcl egy asztaln\u00e1l

Fotó: Derek Owens / Unsplash


A kor előrehaladtával az ízlelőbimbók száma nem változik, viszont a nyelved egyre nagyobb lesz. Ebből következik, hogy a gyerekek kisebb nyelvén az ugyanannyi ízlelőbimbó sokkal sűrűbben helyezkedik el. Emiatt nem szeretik általában a gyerekek a keserű ízt, mert az nekik sokkal intenzívebben jelenik meg. A legtöbbünk aztán ezt az ellenérzést kinövi!