Fekete férfiak állnak a pultnál, japán nők maszkban adják ki nekik az ételt az üveg mögül

Szükség van az energiára, de az sem baj, ha finom is

Fotó: Getty Images / Carl Court

Olimpikonok találkozása az autentikus japán konyhával

Évről évre egyre több rajongója lesz a felkelő nap országának. A Tokióban rendezett olimpia miatt idén még több figyelmet kap a japán gasztronómia. De vajon tudod-e, hogy milyen japán ínyencségeket esznek az olimpikonok? Cikkünkből most kiderül!


Az idei tokiói olimpia több szempontból is rendhagyó, ugyanis a szervezők a legszigorúbb szabályok közé szorították a rendezvényt. Ez alól az étkezés sem kivétel, így a versenyzők egyáltalán nem hagyhatják el az olimpiai falut. Természetesen azért nincs olyan rossz dolguk, hiszen a világkonyha legkülönlegesebb és legfinomabb ételei közül választhatnak.

Az étteremben minden étrendre létezik megoldás, például a vegetáriánusokat külön pultnál szolgálják ki. Ezen felül a versenyprogramok előtt a sportolók ütemezve fogyaszthatják az ételeket, mivel a konyha 24 órás nyitvatartással üzemel. Egy korábbi cikkünkben mi is írtunk, arról, hogy mit reggeliznek a bajnokok az olimpiai döntőjük napján.

A játékok kezdete óta egyre több videó kering a közösségi média felületein, amiben a sportolók különleges japán ételeket kóstolnak. Mutatjuk is, hogy miket!

David Llorente spanyol szlalom kajak-kenus reggelizik az olimpiai faluban

@d.llorentee

What I eat for breakfast in the Olympic Village. #olympicvillage #villaolimpica #olympics #tokyo2020 #fu #nutrition #natto #espirituolimpico #fypシ

Gyoza: a kis húsos batyu

Listánk első szereplője félhold alakjával és ízével azonnal lenyűgözte a Tokióban lévő olimpikonokat. A japán gyoza (ejtsd: gjóza) őse a kínai hússal töltött batyu, a jiaozi. Az előbbi a második világháború után vált közkedvelté Japánban, mivel a kis batyuk elkészítése nem olyan bonyolult. A tészta összeállításához csupán búzaliszt, tojás és víz szükséges. Ezután jön a lényeg, a töltelék, ami nagyon változatos, de leggyakrabban sertés- vagy csirkehús, káposzta, metélőhagyma, fokhagyma és gyömbér felhasználásával készül. A szaftos húsos batyukat szójaszószos mártogatóval érdemes fogyasztani. Vigyázat, addiktív, mert olyan finom!

Bármilyen különlegesek is ezek az ételek, akár a magyar otthonokban is jól és viszonylag könnyen elkészíthetők.

Hozzávalók

Jap\u00e1n t\u00f6lt\u00f6tt h\u00fasos batyuk

Gyoza hadsereg

Fotó: Matthieu Joannon / Unsplash

Tésztához:

  • 400 g liszt
  • 240 ml víz
  • 2 tk só

Töltelék:

  • 600 g darált hús
  • 2 szál póréhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fél kelkáposzta
  • só, bors
  • 4 ek szójaszósz

Mártogatós:

  • 300 ml szójaszósz
  • 3 tk rizsecet
  • 2 tk gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma

Így készül

Gyoza batyu hajtogat\u00e1sa

Így hajtogasd a tésztát!

Fotó: Matthieu Joannon / Unsplash

Először is keverd el a lisztet a sóval, majd add hozzá a langyos vizet. Miután a tészta összeállt tedd hűtőbe legalább egy fél órára. Most állítsd össze a tölteléket. Aprítsd fel a póréhagymát és a káposztát, majd keverd össze őket a hússal.

Formázz rudat a tésztából, és oszd el 40 egyenlő részre. Csinálj kis gombócokat belőlük, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki őket kör alakúra. Most jöhet a töltelék a tészta közepére, majd a széleit nyomkodd össze. Ezután picit pirítsd meg egy serpenyőn a batyukat, hogy egy kis színt kapjanak. Következő lépésként önts melléjük vizet és fedd le az edényt. Nagyjából 8 percig hagyd őket a fedő alatt. A mártogatós hozzávalóit csak keverd össze.

Jó étvágyat!

Japán stílusú curry


Bár a curry eredetileg nem japán, mégis sokak nagy kedvence lett a 19. század második felében. Ekkor honosították meg a brit katonák ezt a könnyen elkészíthető, praktikus ételt.

Indiai rokonához képet, ami sok fűszer kombinációját használja, a japán kare curryporral készül.

Az alap japán curry hozzávalói a sertés- vagy csirkehús, répa, hagyma és édes burgonya. A legismertebb verziói közé tartozik a kare raisu és a kare udon. Előbbit egy jó nagy adag rizzsel tálalják, sőt az ínyencek még egy tojást is ráüthetnek a forró curry tetejére. Utóbbi, a kare udon pedig kissé rágós, vastag udon tésztával és illatos curryvel készül. Manapság a kare már igazi nemzeti ételnek számít, így nem meglepetés, hogy az olimpikonok is megkóstolhatják.

Gőzölt gombócok, ava​gy Nikuman


A japán gőzölt gombócnak, vagy nikumannak szintén létezik egy kínai rokona, a baozi. A gombóc kelt tésztából készül, és általában sertéshússal és különböző zöldségekkel töltik meg, amelyeket előtte szójaszósszal és különféle fűszerekkel ízesítenek.

A végeredmény egy puha, meleg, lédús zsemlécske lesz.

A gőzgombócot egyébként főleg télen fogyasztják Japánban.

A különcök sushija – Inari sushi


Szinte mindenki ismeri a hagyományos japán sushit, ilyen például a makisushi (kézzel formált) és a nigirisushi (tekert sushi). Viszont egy másik közkedvelt verzió az említett inari sushi, ami a 19. században jelent meg. Főleg a shinto (japán ősi vallása) szentélyek előtt árulták, mint gyors harapnivaló. Az elkészítése egészen egyszerű. Az illatos főtt rizst és párolt zöldségeket egy kissé rágós tofu zsebbe töltjük. A tasak ízét főleg a szójaszósz és a mirin (rizsbor) adja.

Érdekesség, hogy a többi sushi fajtával ellentétben az inarit sose töltik nyershallal.

​Fermentált szójabab


Talán nincs is még egy olyan japán étel, ami annyira megosztaná a távol-keleti nemzetet, mint a natto. De miért ennyire megosztó? Mert a szójababot egy speciális tejsav baktériummal, a bacillus nattóval fermentálják.

Az érés miatt pedig a szójababnak a penészes sajthoz hasonlítható nagyon erős illata lesz.

És ha ez még nem lenne elég, akkor a natto látványa is bizarrnak mondható, mivel a baktériumok ragadós, nyúlós bevonatot képeznek a babszemeken. Azonban szójaszósszal, rizzsel és metélőhagymával igazi ínyencségnek számít. Egyébként tápanyagokban gazdag étel, sok fehérjét, kalciumot, B2, K2 vitamint és növényi rostokat tartalmaz. Na, kipróbálod?