pályaudvar kora reggel

Erre a vonatra mi is szívesen felülnénk

Ha Agatha Christie élne, erre a hírre egész könyvsorozatot írna

A megannyi könyv és film alapjául szolgáló ikonikus vonatjárat hamarosan behálózza Európát. Fantasztikus képek láttak napvilágot arról, hogyan is fog kinézni az új változat!Ha már régóta a bakancslistádon szerepel az Orient Expresszel való utazás, akkor jó hírünk van, mert most luxuskörülmények között válhat valóra az álmod!


A francia Accor szállodalánc tulajdonában lévő Orient Express 2023-ban új vonatjáratot indít Olaszországban, ami a La Dolce Vita fantázianevet kapta. A luxusvonatot több mint 150 évvel azután állítják forgalomba, hogy a belga bankár Georges Nagelmackers bemutatta az eredeti luxusexpresszt. Az elmúlt másfél évszázadban számos művész fantáziáját megmozgatta a világ leghíresebb járata, a legismertebb mű minden bizonnyal Agatha Christie 1933-as Gyilkosság az Orient expresszen című könyve, amiben a szintén belga Hercules Poirot igyekszik egy a vonaton történt gyilkosság szálait felgöngyölíteni.

2023-ban az Accor összesen hat új járatot indít megannyi ikonikus útvonalon. Többek között 14 olasz régióban, sőt azon túl is, ugyanis közülük három olyan "külföldi" célállomásokon is megáll majd, mint például Párizs, Isztambul és a horvátországi Split. Ha ez még nem lenne elég, a római állomáson várhatóan 2024-ben megnyílik a legelső Orient Express Hotel, ami a Minerva névre fog hallgatni.

Az új Orient Express vonatok koncepciója a „La Dolce Vita”, vagyis magyarul „az édes élet” előtt tiszteleg, ami a csillogás és az életöröm korszaka volt az 1960-as évek Olaszországában.


Az Orent Expressz La Dolce Vita több mint 16 000 kilométer hosszú utazásra hív.

A lélegzetelállító belső teret az olasz Emiliano Salci és Britt Moran által 2003-ban alapított Dimorestudio tervezőstúdió alkotta meg. A vonat 12 luxuskabinnal, 18 lakosztállyal, valamint egy díszlakosztállyal és étteremmel fog büszkélkedni, az egésznek a stílusa és dizájnja visszarepíti az utasokat az 1960-70-es évekbe.


Az eredeti expressz, bár már nem menetrend szerint közlekedik, nosztalgiajáratként bizonyos időközönként közlekedik a London-Velence, illetve az eredeti, Párizs-Isztambul útvonalon, utóbbi Budapestet is érinti. Egy lakosztály éjszakánként és személyenént 7860 dollártól kezdődik, azaz átszámítva majdnem két és félmillió forintba kerül.

Egy négy éjszakás utazás Párizsból Velencébe 2020-ban 31 724 dollárba, vagyis körülbelül tíz millió forintba került.

Mivel az új La Dolce Vita járat árai még nem ismeretesek, így a fentiek alapján csak találgatni lehet, hogy milyen borsos áruk lesz az új luxuslakosztályoknak.