üzem nappali fénynél

Oroszország leállította egy fontos termék exportját, Európa és Amerika aggódhat

A teljes mennyiség 18 százaléka érkezett eddig Oroszországból, Latin-Amerikától Közép-Európán át Ázsiáig komoly gondok lehetnek.


Felfüggesztette a műtrágyaexportját Oroszország. A drasztikus döntés mögött az áll, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanásával több nagy szállítmányozó cég is felfüggesztette oroszországi tevékenységét, vagyis a leginkább konténerekben szállított műtrágyát nem tudták és nem tudják most se eladni az orosz termelők. Az export felfüggesztése erre a döntésre adott válaszreakció lehet – olvasható az Agrárszektor cikkében.

Figyelembe véve a külföldi logisztikai vállalatok viselkedését és az ebből származó kockázatokat, az ipari és kereskedelmi minisztérium kénytelen volt felfüggeszteni az orosz műtrágya kivitelét addig, amíg a szállítmányozás helyre nem áll – olvasható az orosz kormány angol nyelvű Twitter-oldalán. A bejegyzésben található link a külügyminisztérium Facebook-bejegyzésére mutat, amelyben a minisztérium kifejtette, hogy az orosz műtrágya kivitelének leállítása komoly gondokat okozhat több ország mezőgazdaságában, sőt, van, ahol

akár össze is omolhat emiatt az élelmiszertermelés.

Mint ismeretes, a múlt héten kirobbant orosz-ukrán háború miatt több nagy szállítmányozó cég, így a világ legnagyobb konténerszállító cégeinek számító dán Maersk és a svájci Mediterranean Shipping Co. felfüggesztették a tevékenységüket Oroszországban. Ez azt is jelenti, hogy a leginkább konténerekben szállított műtrágyát nem tudják eladni az orosz termelők.

Az orosz külügyminisztérium Facebook-bejegyzésében kiemelte, hogy az emelkedő gázárak miatt világszerte több helyen leállt a helyi műtrágyagyártás, így még nagyobb igény lenne az orosz árura. Így viszont, hogy azt a nyugati cégek nem viszik el, nagyon rossz termésre és élelmiszerhiányra lehet majd számítani Latin-Amerikától Közép-Európán át Ázsiáig. Ahogy fogalmaztak,

az a baj, hogy az orosz műtrágya kínálatot nagyon nehéz, ha nem is teljesen lehetetlen helyettesíteni.

Oroszország egyébként világviszonylatban is jelentős műtrágya-exportőr, a Wall Street Journal egy cikke szerint 2017-ben a világ káliumtermelésének 18%-a, a karbamid műtrágyatermelés 15%-a és az ammónia 20%-a ebből az országból származott.