két ember áll a hegy tetején

Irány a kéktúra!

Fotó: anikohu / Instagram

5 ok, hogy miért érdemes kéktúrázni - az angolok szerint!

A világ egyik legnépszerűbb angol nyelvű kirándulós weboldala a magyar Kéktúrát ajánlja olvasóinak. Az okok között van olyan is, amire mi álmunkban sem gondoltunk volna.A wanderlust túra weboldalon bukkantunk rá egy izgalmas cikkre, ami a magyarországi kéktúrát ajánlja az olvasók figyelmébe. Ez nem kis szó, az angol wanderlust minden hónapban több százezres látogatottságot ér el, ami azt jelenti, hogy a jövőben akár meg is növekedhet a turisták száma a kéktúra festői útvonalán.

Az 1130 km összhosszúságú túraút az 1930-as években épült ki, ez volt az első hosszútávú túra Európában. A kéktúra Magyarország nyugati határától az északkeleti hegyláncig kanyarog, elhalad szurdokok, szőlőültetvények, várromok, kis falvak mellett, átkel a Dunán és még Budapestet is érinti.

Most pedig következzen a lista, milyen vonzerőt láttak meg az angol szakemberek a magyar Kéktúrában!

1. Egy szűk klub tagjává válhatsz

Csatlakoznál ahhoz a mindössze 7000 emberhez, akik már végigjárták a teljes utat?

Mielőtt nekivágsz a nagy túrának, mindenképp szerezd be az igazolófüzetet, amit ha kitöltve bemutatsz a túra végén, akkor elismerő oklevelet és jelvényt is kapsz majd!

A túra során több mint 150, ellenőrzőponton, bélyegzőállomáson haladsz át, ahol a teljesítést pecséttel igazolják. Becslések szerint egyébként 58 napba telik a teljes hossz teljesítése.

2. ​Többlépcsős az útvonal


A teljes túra 27 szakaszból áll, így azoknak is tökéletes programot nyújt, akik csak egy-két gyalogösvényt szeretnének meglátogatni egy szabad hétvégéjükön. A szakaszok sokfélék: edzettségi állapottól és kortól függően mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Itt egy hasznos online térkép, ami további fontos információkat tartalmaz az egyes szakaszokról.

3. Lenyűgöző látvány


A Kéktúra legnépszerűbb szakaszai a fővárosához közel helyezkednek el. A festői Budai-hegységben túrázva a Nagy-Szénás kilátóra bukkansz, ahonnan szinte 360 fokos kilátás nyílik Budapestre és a környező hegyekre. Ehhez hasonlóan az egész útvonal bővelkedik kilátókban.

A Galyatetőn található Galya-kilátó 995 méter magasan áll, ezt a környéket egyébként sokan a Kéktúra legnagyobb kihívást jelentő részének tartják.

4. Csodás természet


Az útvonal egyik leggyönyörűbb látnivalója kétségkívül a Dunakanyar. Ezenkívül felfedezheted a földalatti világot is, ha az az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Aggeteleki barlangot érintő szakaszt választod.

Szintén szemet gyönyörködtetőek a Balaton-felvidéken, többek között Badacsony körül kanyargó szakaszok.

5. Történelmi fénypontok


A lélegzetelállító tájak mellett akad jó néhány épített látványosság is.

A nyugati végről indulva, miután leereszkedtél Írott-kőről, Kőszeg 700 éves belvárosán sétálsz át, ahol színes épületek, macskaköves utcák, középkori falak és a 13. századi Jurisics-kastély található. Egy másik emlékezetes hely, amit útközben érdemes felfedezni, Hollókő. A kis falu visszarepít az időben és betekintést nyújt a magyarországi palóc kultúrába.

Az Országos Kéktúra nagy részét régi várak és erődromok tarkítják, ezek közül sokat az elmúlt években restauráltak.

Említésre méltó a Vértes-hegység 56 km-es gyalogútjához tartozó Csókakő és a Vitány vára.