férfi és nő barna kabátban fehér háttér előtt

Divatot teremtenek az italok világában is

Fotó: Culinaris Kft. / Horpáczi Dávid

Palvin Barbara és Dylan Sprouse elhozta nekünk a régi-új mead italt

Nyári látogatásuk alkalmával egy meglepő itallal tért haza Palvin Barbara szupermodell és párja, Dylan Sprouse. Személyes kedvencüket, Dylan saját főzésű meadjét, most először mutatták be Magyarországon.„A három legfontosabb dolog, amit a meadről tudni érdemes, hogy a valaha ismert legősibb alkoholtartalmú ital, elkészítéséhez mindössze mézre, vízre és élesztőre van szükség, és a kóstolási élmény valahol a sör és bor közé esik, lehet száraz vagy édes is"

– kezdte az egyszerre ősi és éppen újjászülető mead ismertetését Dylan Sprouse a Felix Kitchen&Bar teraszán rendezett budapesti bemutatón.

A Felix Kitchen&Barban volt a hazai bemutató

Fotó: Culinaris Kft. / Horpáczi Dávid


A kísérletező kedvű színész még tanulóévei alatt, 16 évesen készítette az első saját főzésű meadet, mára 13 évnyi tapasztalattal a háta mögött az USA egyik legfiatalabb master brewerének mondhatja magát. Bár Dylan Sprouse-nak védjegye a lazaság és szórakoztatás (elég csak megnézni videósorozatát), egyéni elképzelése a meadről sziklaszilárd. A mainstream, édes és lomha stílus helyett ő száraz, friss és kifejező stílusban készíti el saját receptjeit. Valahogy úgy, ahogy az őseink ihatták a régi időben. A társával alapított All-Wise Meadery a divatos brooklyn-i Williamsburg városrészben bontogatja szárnyait. Filozófiájuk az elkészítés során a minimális beavatkozás, alapanyagként pedig felkutatták a legjobb helyi termelői méhészetet New York államon belül. Meadet inni egyre népszerűbb, az urbánus garázsfőzdéjükből kikerülő palackokból mára az USA ötven államába és az Egyesült Királyságba is szállítanak, most pedig elhozták Budapestre is! (Az All-Wise Meadery palackjai augusztus 26-tól elérhetők a Culinaris gourmet boltjaiban és webshopján.)

All-Wise meet & taste


Vállalkozó kedvű párját Palvin Barbi is támogatja, a Felix Kitchen&Bar teraszán rendezett meadköszöntő koccintás alkalmával

azt is elárulta, kedvence a Southern Sunset Mead és imádja fröccsként inni, mert finom és hűsítő.

Ez a verzió narancsvirágmézből készült, a citrusok mellett az ízesítéshez használt hibiszkusz gyümölcsösségével, tölgyfa hordóban érlelve. Dylan pedig a Dirty Show Meaddel szeret nosztalgiázni – ez ugyanis legelső receptje, amely szűretlen, testesebb vonal, és ez vezette el a főzde alapításához. Egy biztos, a meadnek mindenhol helye van, ahol csak megfordulnak: a családi asztalon, baráti találkozókon, kerti partin és rooftop bulikban, de ezt bontják vacsora mellé is.

Miközben sokan olyan forradalmi térnyerést jósolnak a kategóriának, mint a natúr boroknak vagy épp kraft söröknek, Dylan jövőképe keresetlenül őszinte: „a mead jövője a mead ismerete." Számára a reflektorfénynél sokkal inkább számít, hogy minél többen felfedezzék a kategória sokszínűségét és az izgalmas különbözőségeket, sőt, idővel akár készítsék el saját meadjüket.

Mire számíts, ha megkóstolod?

Augusztus 26-tól a Culinaris gourmet boltokban elérhető az ital

Fotó: Culinaris Kft. / Horpáczi Dávid


Az All-Wise meadje élvezetes és egyszerűséget képvisel, hiszen összesen három összetevőből áll, minden flancot nélkülözve, a lehető legegyszerűbb az elkészítése. Méz adja az esszenciáját, de szárazra erjesztve, új formájában messze nem az édesszájúaknak szól. Története évezredes kultúrákban gyökerezik, népszerű volt már a Távol-Keleten, a vikingek, a maják, az egyiptomiak és rómaiak körében is, sőt, a görögök egyenesen az istenek nektárjaként tisztelték. Mai, modern formájában friss és kifejező aromákról szól, természetes ízjegyeihez a tölgyfa hordós érlelés is hozzátesz, a palackban érlelve pedig tovább fejlődik, akár egy minőségi bor.

Spontán és laza, mert talán az egyetlen szabály, hogy érdemes behűtve kóstolni, vagy akár jéggel és fröccsként (haladóként extra hozzávalókkal vagy koktél alapanyagként). 

A pohárválasztást már rád bízzák, kipróbálhatod többféle vizes-, boros- és koktélpohárból, sőt, Dylan minden profizmusával együtt szeret belekortyolni az üvegbe. Persze a hipszterség is sajátja, mégiscsak Brooklynból érkezik. Avagy a mead egyszerre teljesen komoly és szigorúan komolytalan, és talán pont ettől szimpatikus.

Háromféle változatban készül az All-Wise

Fotó: Culinaris Kft. / Horpáczi Dávid

ALL-WISE SHOW MEAD

Száraz stílus, nyers és szűretlen New York állami mézből, tölgyhordóban érlelve

Dylan jegyzete:
Ha nem is kiáltom ki kedvencemnek, de nagyon különleges számomra. Mint a legrégebbi receptem, és a tradíciókat leginkább követő mead, amit eddig készítettem, ez tényleg kedves a számunkra és ösztönző egyben – pont ilyen meadeket szeretnénk a jövőben az AWM-nél készíteni.

Könnyed, száraz, élénk és tiszta utóízzzel.

ALL-WISE DIRTY SHOW MEAD

A tradicionális mead szűretlen verziója, narancsvirág mézből, a háttérben amerikai tölggyel – ez szinte ízrobbanás!

Dylan jegyzete:
Ez a mead adja vissza leginkább, miket ittam az otthoni kísérletezések alatt, a ködössége messzire elrepít. Szájban inkább olyan, mint egy sör, teltebb érzet.

Testesebb, méz illatjegyek és íz, a végén tölgy

ALL-WISE SOUTHERN SUNSET MEAD

Narancsvirágmézből készült mead természetes hibiszkusz aromával, amerikai tölgyhordóban érlelve

Dylan jegyzete:
Ez egy összetett darab. A narancsvirágméz citrus ízjegyeit kombináltuk, hogy kihangsúlyozzuk a hibiszkusz gyümölcsösségét, amit a másoderjesztésnél áztattunk bele. Így elsőre egy gyümölcsös házasítás, a finish pedig kellemesen tölgyes. Élvezetes!

Citrus jegyek, kezdetben fanyar, hibiszkusszal nyit, tölggyel zár