Paul Bocuse séf
Fotó: paulbocuse_officiel / Instagram

Csak semmi vegetarianizmus – 6 érdekesség a Bocuse d'Or névadójáról

Paul Bocuse minden túlzás nélkül a 20. század legnagyobb szakács ikonja. De milyen ételeket köszönhetünk neki és milyen filozófiát képviselt? És mi a helyzet a nőkkel? Íme pár érdekesség a szakácslegendáról!


Paul Bocuse életéről is írtunk ám: Paul Bocuse: a forradalmár szakács, akitől most egész Budapest hangos

Mi pedig az Identità Golose cikkéből válogattunk ki pár érdekes momementumot a szakács életéből

Történelmi receptek 

Több étele is a történelem részévé vált. Ilyenek voltak a:

  • kacsa libamájjal és pisztáciával
  • Bresse-i csirke frikasszé tejszínnel és morzsával
  • kacsa libamáj portói zselatinban Antoine Carême stílusában
  • Maine-i homársaláta francia módra
  • tengeri sügérfilé spagettivel à la Fernand Point
  • tengeri sügér ropogós burgonyachipsszel
  • Le President Maurice Bernachon torta

A fenti receptek erősen utalnak a történelmi francia fine diningra és a polgári világra. Összetett és erős ételek, nem mellesleg rendkívül kalóriadúsak.

Csak hagyományosan 

A konyhai stílusa? "Változatlan", mondta róla Par Thibaut Danancher francia kritikus,. A krém, a vaj és a bor tökéletes párosításának évszázados hagyománya van Franciaországban, amin Bocuse nem is szeretett változtatni.

Miért változtatnék egy győztes filozófián?

– mondta egyszer Bocuse, aki híresen allergiás volt minden divatra. Ezután hozzátette az egyik leghíresebb mondatát:

Hiszem, hogy csak egy konyha van: a jó konyha.

Semmi vegetarianizmus 

Vegetarianizmus? Soha:

Minden tisztességes étkezésnek mindig hússal kell végződnie.

Molekuláris gasztronómia? Természetesen nem hitt benne.

Ízig-vérig francia 

Országunk egy hatalmas akvárium, amelyet a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán határol, Bresse-ben egy gigantikus csirkefarmmal, Charolais-ban pedig szarvasmarhákkal. Északról délre végtelen gyümölcsösökkel, páratlan terroirral rendelkezünk, és a szőlőültetvényeken a legjobb borok teremnek. Egyetlen más ország sem ilyen szerencsés.

Beszédes, hogy étlapjai csak az anyanyelvén voltak elérhetők.

Fenti kijelentését egyébként kissé cáfolta egy másik híres idézete az olaszokról:

A francia konyha hegemóniája addig fog tartani, amíg az olasz szakácsok nem fogják felismerni, hogy milyen hatalmas örökségen ülnek.

Rajongott a nőkért 

Nem csupán a gasztronómiai, de a nők iránti szenvedélyéről is hírhedt volt. . Hárman voltak „hivatalos" partnerei, akár egyszerre is, amit Bocuse-szenthármasságnak is definiáltak. A kapcsolatok jóval többek voltak, mint titkos viszonyok. A háború előtt ismerkedett meg Raymonde-val, egy fiatal, 16 éves lánnyal. Hosszú évekig ő tartotta kezében az étterem gyeplőjét.

1946-ban megszületett a lányuk, Françoise. 1969-ben kapcsolatot kezdett Carluttal, akitől fiuk, Jérôme Bocuse séf született, aki néhány éve már a családi birodalmat irányítja. A harmadik nő Patricia, akit csak két évvel Raymone után ismert meg. Van egy híres idézet, amit a lányuknak, Ève-Marie-nak mondott, aki Bocuse életrajzának kurátora volt.

Ha összeszámolom, hogy hány évig voltam hűséges ahhoz a három nőhöz, akikkel útközben találkoztam, akkor 135 év közös életet érek el. Nem bántam meg semmit, kivéve a fájdalmat, amit a nőimnek okoztam. Remélem, hogy megbocsátanak nekem.

És a fiatalokért 

Szerette megosztani a hivatását a fiatalokkal. Nem véletlen ment rengeteg fiatal az iskolájába, az Institut d'Écully-ba tanulni. A fiatalságért alapította meg a Bocuse d'Or-t, a ma már leghíresebb versenyt a különböző nemzetiségű szakácsok között.

Nagyon boldog vagyok, hogy ma már sok kis Bocuse-ból lett nagy szakács. Ez a legnagyobb örömöm.