champagne pezsgő
Tristan Gassert / Unsplash

Gasztrolegek: a világ jelenleg legdrágább 5 pezsgője

A pezsgő az egyik legpompásabb és legizgalmasabb ital, amivel ünnepelhetünk. Sőt, bánat ellen is elég jól hat. Most bemutatjuk neked a világ jelenleg 5 legdrágább pezsgőjét.Egy anekdota szerint Napóleon pezsgőt ivott, amikor csatát nyert, és akkor is, amikor veszített. Magának a champagne-nak évszázados története van, amit sokan ismernek, de azt talán nem is gondolnád, hogy némely konkrét palack is rendkívül érdekes sztorit rejt.

Ha érdekel, hogyan lehet egy pohár segítségével pezsgőt nyitni, akkor olvasd el ezt a cikkünket.

Az alábbi listához tartozik egy kis magyarázat, ugyanis cserélt már gazdát pezsgő 600 millió forintos áron is - aukció keretében. Az alábbi pezsgők viszont forgalmi tételek, vagyis belistázva várják a vevőt a világ valamelyik borboltjában, tehát elvileg bárki számára hozzáférhetők, aki kifizeti a lent szereplő összeget.

Moët & Chandon Esprit du Siecle


A jelenlegi legdrágább pezsgő, vagyis a Moët & Chandon Esprit du Siecle Brut ára folyamatosan növekszik.

A pezsgő különlegességét az adja, hogy a 20. század legkiválóbb éveinek boraiból lett összerakva. Egészen pontosan a következőket évjáratokat tartalmazza: 1900, 1914, 1921, 1934, 1943, 1952, 1962, 1976, 1985, 1995 és 1983. A pezsgő három erjesztésen esett át (normál esetben kettőn szokott), a különleges nedűből pedig csak 323 palack készült. Ezekből főleg Európában, Amerikában és Ázsiában értékesítettek. A Moët & Chandon céget 1743-ban alapították, így több mint 270 éves múltra tekint vissza. Jelenleg a Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) tulajdonában van. Napóleon imádta a Moët márkát, így pezsgőjük elnyerte a császári pezsgő címet is.

Egy üveg ára nagyjából 2 millió forint.

2002 Louis Roederer Cristal „Gold Medalion”


Listánk következő pezsgője egy 24 karátos aranyozott palackban kapott helyet, ráadásul szintén limitált kiadású, ez így együtt a második helyre volt elegendő.

55 százalék pinot noirt és 45 százalék chardonnay-t tartalmaz. A Cristal „Gold Medalion" pezsgőt 6 évig érlelik a Louis Roederer pincéjében, majd további 8 hónapig hagyják még pihenni. Az ár természetesen nem alacsony, de a minőség garantáltan magas.

A pezsgő ára megközelítőleg másfél millió forint.

Dom Pérignon P3 Plenitude Rosé


Az első Dom Perignon rozé pezsgőt 1959-ben készítették Pahlavi iráni királynak, aki ezzel a luxus pezsgővel ünnepelte a perzsa birodalom megalakulását.

Irán rengeteg pezsgőt rendelt az eseményre, amelyet csak a legfontosabb vendégek élvezhettek.

A Dom Pérignon pezsgőket egyébként a Moët & Chandon készíti és a LVMH zászlóshajójának is nevezik. A pezsgő gyümölcsös ízétől szinte alig lehet érezni a benne lévő buborékokat.

Egy palack rozé Dom Pérignon az aktuális évjáratból nagyjából 1 millió 200 ezer forintba kerül.

​Dom Pérignon P3


A következő pezsgő is a Dom Pérignon P3 sorozatának egy darabja.

A fehér változat valamivel "olcsóbb" a rosé pezsgőnél. A Dom Perignon champagne-ok különlegességét az adja, hogy a márka csak vintage pezsgőket készít, vagyis minden egyes üveg egy bizonyos évjáratból származik.

A Dom Pérignon P3 tökéletesen harmonizál a tenger gyümölcseivel, halakkal és sajtokkal.

A Dom Pérignon P3 ára nagyjából 1 millió forint.

​Krug Clos d'AmbonnayA pezsgők Rolls-Royce-aként is emlegetett Krug ház eme pezsgőjének különlegessége, hogy a d'Ambonnay szőlőhegy, ahonnan az alapanyag származik, saját tulajdonban van. Champagne-ban ez a ritkább konstrukció, a nagy házak általában felvásárolják a szőlőt. Annál is inkább exkluzív tételről van szó, mivel csak a legjobb évjáratokban készítik, majd 12 éven keresztül palackban érlelik. Színe arany árnyalatú, egészen finom apró buborékokkal telt. Rendkívül illatos, fűszeres és citrusos lecsengésű.

Egy Krug pezsgő ára hozzávetőlegesen 900 ezer forint.

Ne feledd, hogy te is szavazhatsz Magyarország kedvenc pezsgőjére! Részletek itt!