pirospaprika

Milyen lenne a kolbász paprika nélkül?

Gasztrolegek: hogyan lett a pirospaprika a legnépszerűbb magyar fűszer?

Mindenki tudja, hogy a törököktől származik a pirospaprika. Vagy mégsem? És azt tudod, hogy mióta használjuk fűszerként? Cikkünkből többek között ezekre a rejtélyekre is fény derül.


Kiskorunk óta ismerjük a körözöttből, a kolbászból és a gulyásból. A legendák szerint nincs is magyar ember, aki ne szeretné a piros fűszerpaprikát...

​Mikor jelent meg Magyarországon?

Kolumbusz szobor

Kolumbusznak köszönhető több más újvilági növény elterjedése is

Fotó: Kevin Olson / Unsplash


Maga a paprika a 15.század végén az olasz felfedező, Kolumbusz révén került Európába.

Ám akkoriban még csak dísznövényként, és nem fűszernövényként ismerték. Nem is hinnéd, de akkoriban a kolbászokat csak majoránnával ízesítették, értelemszerűen színük is halványabb volt. Magyarországon feltehetőleg legelőször Wesselényi Ferenc gróf felesége, Széchy Mária honosította meg a növényt, saját trencséni kertjében a 17. században, tehát a török uralom alatt..

​Hogyan jutott el az emberekhez?

f\u0171szerpaprika egy t\u00e1lban

Az alföldi lakosság körében terjed el gyorsan

Fotó: Robin Thang / Unsplash


Az igazi áttörés azonban csak a 18. században jött, amikor a Balkán felől érkező paprika szépen lassan kezdett elterjedni az országban. Legelőször a görög peperi, majd a szláv papar vált közkedvelt fűszerré itthon.

A paprikát a szerzetesek kezdték el használni megfázás és reumás panaszok enyhítésére.

Miért használták a szerzetesek a megbetegedések ellen a paprikát? Mert rájöttek, hogy a benne található kapszaicin elősegíti az emésztést, illetve a paprikában lévő P-vitamin segíti az érrendszer zavartalan működését.

Rajtuk keresztül pedig lassan a lakosság is megismerte. Először az alföldi emberek jöttek rá, hogy a paprika tökéletes ételízesítő, ezért elkezdték sertészsírral és vöröshagymával kombinálni. Így született a híres magyar pörköltalap.

Hamarosan pedig megkezdődött a paprika termesztése.

Milyen időjárást kedvez a paprikának?

f\u0171szerpaprik\u00e1k sz\u00e1r\u00edt\u00e1s k\u00f6zben

Spanyolország után a Magyarország termesztette a legtöbb fűszerpaprikát

Fotó: Stephanie Klepacki / Unsplash


A paprika szereti a meleg időjárást, ezért nem nagy meglepetés, hogy a leghíresebb és hungarikumnak számító magyar paprikák Szeged és Kalocsa környékéről származnak.

Egészen hihetetlen belegondolni, hogy a 18. században Spanyolország után mi voltunk a második legnagyobb fűszerpaprika-termelők. A vasútnak köszönhetően az új fűszer viszonylag hamar elterjedt az országban, sőt még Horvátországba is szállítottak belőle.

Kezdetben a leszedett paprikákat egy fűzőtű segítségével madzagokra fűzték, majd a napon kiszárították. Ezután a csutkáról leszedték a paprikát, megtaposták és leőrölték, utóbbi szintén magyar találmány állítólag. Ezzel a módszerrel szabályozták egyébként a csípősségét is. Később már paprikamalomban történt az őrlés.

Ha olvasnál a világ legcsípősebb csilipaprikáiról, akkor nézd meg ezt a cikket.

​Miért lett a kedvencünk?

guly\u00e1s leves feh\u00e9r t\u00e1lban

Már nem is tudnánk elképzelni a gulyást paprika nélkül

Fotó: pixabay.com


Elsősorban a minőség miatt vált közkedveltté, másodszorra pedig a gulyás miatt. Igen, jól olvastad. A gulyást ugyanis nemzeti ételnek kiáltották ki, így emiatt egyre többen ismerték meg a paprikát is. Sőt, a reformkorban már megjelent a tejfölös paprikás csirke is.

Az első világháború vetett véget a magyar pirospaprika szárnyalásának, ugyanis az országrészek elvesztésével piacok vesztek el, illetve az olcsóbb spanyol paprika is egyre több helyen tűnt fel.

Az 1930-as évekre sikerült újra talpraállni a termelőknek és ekkor már az Egyesült Államokba is exportáltak paprikát.

A II. világháború után átalakult a konyhakultúránk. Egyre több helyen, mint például a menzákon is szerepet kapott a paprika. Hamar rájöttek az emberek, hogy a halászlétől kezdve a húsokon át, egészen a kolbászig mindennel jól harmonizál ez a piros fűszer.

Így lassan, de biztosan mindenki legfontosabb ízemlékeibe égett a fűszerpaprika.