különböző típusú sárga sajttömbök

834 az új rekord

Gasztrolegek: idén szeptemberben „mellesleg" megdőlt egy sajtos rekord

Az esemény, ahol a rekord megdőlt, normális esetben egész másról szokott szólni, de ha már így alakult…

Kétévente rendezik meg a franciaországi Lyonban a szakácsok nem hivatalos világbajnokságát, a Bocuse d'Ort. Idén egy különc francia nyerte meg a versenyt, Magyarország a 11. helyen végzett. Az esemény mindig a SIRHA Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállítás keretein belül zajlik, annak fénypontja. Idén azonban nem sok hiányzott, hogy egy másik attrakció vigye el a showt.

A Morgan Niquet, Francois Robin és Julien Serri francia szakácstrió már jó előre bejelentette, a kiállításon szeretnék elkészíteni az ezersajtos pizzát, amivel a legtöbb különböző sajtot tartalmazó pizza Guiness-rekordját kívánták megdönteni. Nem is kicsit, az addigi rekord ugyanis 254 (vagy 257) különböző sajt volt, ez 2020 tavaszán jött össze – szintén Lyonban.

A 2020-as rekord

Az 1000 nem, a hatalmas rekord viszont összejött, összesen 834 féle pizzát sikerült felzsúfolniuk egyetlen pizzára. A kísérlet egyben a francia sajtok (egyébként igen ötletes) promója is volt, mivel kizárólag hazai került a tésztára.

A 2021-es rekord

A három szakács dél előtt fél órával szeleteléssel kezdte a munkát. Apró sajtszeleteket, olykor -morzsákat vágtak, egy nem részletezett sztenderd szerint ugyanis minimum 2 grammra van ugyanis szükség egy adott összetevőből, hogy az már feltétnek számítson. A sütés első felét a feltétek egy formában töltötték, hogy ne folyjanak le a rekord hitelesítése előtt.