Emberek állnak egy helyiségben

Együtt a csapat

Diákok meséltek, milyennek látták belülről a sommelier képzést – napló, 6. rész

Kiss Eliza napló sorozatában ezúttal diáktársait kérdezte meg, mit gondolnak a sommelier tanfolyamról. Változatos válaszokat kapott.Vizsgaidőszak. Motoszkál bennem a régi bölcsesség: minél többet tudsz, annál inkább rájössz, hogy még mennyi mindent kellene megtanulni. Minél mélyebbre ásom magam a tananyagban, annál több újabb terület nyílik meg előttem. Úgy vagyok vele, mint a mélytengeri búvár, aki a tengervíz alatti plató mélyrétegeiben lévő édesvíz forrását kutatja.

Gondoltam, megkérdezem a többieket, ők hogy állnak a felkészüléssel. Jöttek a pozitív és biztató válaszok. Megnyugtat a tudat, hogy nem vagyok egyedül, ráadásul hozzám hasonlóan mindenkinél van egy izgalmas személyes ok, hogy miért akarja sikerrel elvégezni a tanfolyamot. Ez további motivációt jelent számomra is.

A korábbi részeket itt olvashatod el
1. rész: Lesz-e belőlem sommelier? A minisztériumtól a vendég asztaláig
2. rész: Két szakmai nagyágyú látogatott el hozzánk
3. rész: Egy remek játék a tanfolyamon
4. rész: A 8 másodperces szabály a kulcs
5. rész: A sommelier kurzus utolsó napján a víz volt az úr

Ha te is kíváncsi vagy, mit keres egy növénygasztronómus, egy ismert borász lánya, egy szombathelyi éttermes család tagja, egy politológus és egy borbár tulajdonosa a CEWI sommelier képzésén, most megtudhatod. A kérdés mindannyiukhoz úgy hangzott: te miért akarsz sommelier vizsgát tenni?

​Halmos Monika

fa t\u00e1lon sz\u00ednes szendvicsek, rajtuk sz\u00ednes vir\u00e1gok

Fotó: www.facebook.com/ennivalotermeszet


Növénygasztronómus, a Rózsakunyhó Alkotóműhely megálmodója. Sóskúton van egy csodálatos kertje, telis-tele ehető virágokkal és gyógynövényekkel. A vegyszermentes virágait vagy a saját kóstolóprogramjában „eteti meg" az érdeklődőkkel, vagy éttermekbe, cukrászdákba szállítja. Fitoterapeutaként előadásokat, tanfolyamokat tart, cikkeket és könyveket ír virágokról, virág- és vadnövénygasztronómiáról.

Az ehető virágok, a gyógynövények és a bor képez egy közös halmazt: mert a virágok borban főzve, bortésztában sütve, borhabban és számos más módon tudják ízlelőbimbóinkat elkápráztatni. A borpárosítás miatt járt főként a CEWI iskolájába, a tökéletes harmóniát keresi. Valóban meglepő eredményt hozott számunkra is a virágos kekszek, csalános pite, kakukkfüves sütemény összekóstolása a borokkal: a nem egymáshoz illőkkel elképesztően rossz ízeket varázsoltunk elő az amúgy remek borokból.

Látható, hogy itt lehet még fejlődni, hiszen ezek a karakteres zöldek nem adják könnyen magukat. Van egy titkos vágyam is, hogy talán lesz egy olyan pincészet vagy étterem, amely végre meglátja a vadnövények, a gyógynövények stílusos használatában a jövő ígéretét.

​Varsányi Katalin


Az egri Varsányi Pincészet marketinggel és vendéglátással foglalkozó munkatársa, aki szeretne igazi élményt adni a hozzájuk látogatóknak. Nála a motiváció viszonylag jól kézzelfogható: „fontos a jó kapcsolat a fogyasztókkal" és mottója szerint „mindig van hová fejlődni". A sommelier szakma számára egy nagyon fontos hivatás, hiszen a borász és a vendég közötti hidat teremti meg. Neki a képzés egyrészről tudás felfrissítése, másrészt úgy gondolja, a WSET kóstolótechnika elsajátítása nagyon objektív és tiszta képet tud mutatni a borról:

Sokszor el sem hinném, mennyit dob egy szép címke vagy egy jól hangzó, ismerős név a bor élvezeti értékén. Az objektív kóstolásnál viszont csak a bor és én vagyunk.

Az étel-bor párosítás számára is kiemelt fontosságú volt: „Így már sokkal harmonikusabban tudok elkészíteni egy borvacsoramenüt vagy épp az ajánlatkéréskor precízen meg tudom fogalmazni igényeinket."

​Vörös Bálint

h\u00e1rom \u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 poh\u00e1rral koccintanak

Fotó: Matthieu Joannon / Unsplash


A fiatal egyetemista gazdasági tanulmányai zárásaként a hazai borok jelentőségéről írja szakdolgozatát. Gyakorlati ismeretei már vannak, otthon Szombathelyen aktívan részt vesz családi vállalkozásuk, a Pannónia Étterem gasztronómiájának alakításában. A kóstolástechnikai tréningek voltak a kedvencei és nagyon fontos volt számára, hogy a szakma csúcsának képviselői adták át az ismereteket. Bálint szeretne hivatásos sommelier lenni, hisz abban, hogy a megszerzett ismereteket az egész vendéglátás spektrumán lehet kamatoztatni.

​Garai Nikolett

Jerevánból jelentkezett be, amikor kerestem a cikk miatt. Persze szereti alaposan tanulmányozni a távoli országok borait is, most azonban munka miatt tartózkodik Örményországban. Ő volt egyébként az, akivel a hasonló foglalkozásunkból adódóan a leginkább össze tudtam kacsintani: Niki jelenleg Közép-Kelet-Európa országainak külpolitikájával foglalkozó kutató-elemzőként dolgozik a Külügyi és Külgazdasági Intézetben. A borhoz a kapocs számára a nemzeti identitás és a bor állami szabályozásának összefüggéseiről szóló PhD dolgozata. A téma iránti érdeklődése tudományos alapokon nyugszik: Kolleen M. Guy „When Champagne became French" című könyve inspirálta, ami arról szól, hogyan vált a champagne a francia identitás részévé. Családi vonalon a szekszárdi Garai Pincéből ismerheted.

Niki azt vallja, hogy

a sommelier tulajdonképpen egy kutatói munka, legyen szó az ízek harmóniájának vagy új borstílusoknak a megtalálásáról.

Számára a CEWI képzése nagyon sokat adott, mindezt a nemzetközi térben történő boros kirándulásai során fogja hasznosítani.

​Szabó Eszter

Bár szíve csücske a sör, hét éve működtet a Körúton egy kereskedést, ahol jól megfér egymás mellett a trendi borbár és a párlatszalon. Élményre specializálódott és abban hisz, hogy edukáció révén lehet fejleszteni a fogyasztói ízlést is.

Óriási lelkesedéssel ásunk most egyre mélyebbre a szakmában, hogy kimazsolázzuk azt az információ-esszenciát, ami még teljesebbé tudja tenni a borfogyasztást. A megtanult ismertek révén most már magabiztosan dolgozom ki a következő kóstolósorainkat.

\u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 borospalack r\u00f3zsasz\u00edn folyad\u00e9kkal, feh\u00e9r c\u00edmk\u00e9vel

Fotó: Jocelyn Morales / Unsplash

Bár sokáig elhallgatnám még az izgalmas történeteket, szorít az idő: alig pár nap maradt a vizsgáig. Mennem kell, strukturált, jól fókuszált üzemmódba kell állítani az agyam: borkóstolás vakon borleírással, 40 kérdéses teszt, 6-7 esszékérdés, helyzetgyakorlatok élesben. Hazai és nemzetközi szőlőfajták, borvidékek, szőlészeti és borászati technológiák, borstílusok, bubisokról minden, talaj, klíma, földrajz, helyettesítő fajták, apellációk, borvidékeken belüli különbségek, étel-bor párosítás, a világ számokban, ja és persze spiritek, kávéstílusok, vizek, sőt víz és bor párok.

Jó…semmi gond…ezeket eddig is tudtam, voltam már WSET képzésen, nincs gond…

…csak azt nem értem miért ébredek éjszaka arra, hogy fajtaleírásokat vetít a fejemben a mozi?!

A szerző

egy sz\u0151ke n\u0151 k\u00e9k pulcsiban, m\u00f6g\u00f6tte elmos\u00f3dott h\u00e1tt\u00e9r

Kiss Eliza

Fotó: Soós Bertalan

Dr. Kiss Eliza
jogász, bor- és párlatszakértő
HGS - Hungarian Gin Society alapítója
korábbi helyettes államtitkár