Űrhajó indul felfelé, körülötte füst, kék ég

Egy korábbi SpaceX Falcon-fellövés

Fotó: SpaceX / Unsplash

A SpaceX űrturistái elég csóró kaját kapnak 200 millió dollárért

Csütörtökön az emberiség történetében először indítottak útnak olyan űrhajót, amelynek legénysége kizárólag amatőr űrhajósokból, azaz fizető űrturistákból áll. A körülmények ezzel együtt spártaiak.


Magyar idő szerint csütörtökön hajnali két órakor lőtték ki a SpaceX Dragon kapszulát, fedélzetén négy olyan személlyel, akiknek korábban semmi közük nem volt az űrrepüléshez. Ez projekt új fejezetet nyit az űrhajózásban, hiszen ez az első olyan eset, amikor kizárólag amatőrökből áll a legénység.

Az Inspiration4 nevű projektet Jared Isaacman milliárdos, a Shift4 Payments integrált fizetési rendszereket fejlesztő cég alapítója finanszírozza, három utast fizetett még be maga mellé. A csapat a tervek szerint összesen 3 napot tölt az űrben, ez a 72 óra azonban egyáltalán nem a csillagok megcsodálásáról és a súlytalanság kiélvezéséről szól majd, komoly orvostudományi kísérletek zajlanak a kabinban. A Time értesülései szerint 200 millió dollárba (60 milliárd forint) kerül móka amúgy sem egy kéjutazás.

„Az alapján, amit eddig kóstoltunk, azt mondhatom, az űrkaja nem olyan finom."

Ezt még a Földön nyilatkozta az expedíciót finanszírozó Isaacman az 5 hónapos kiképzésük során. Talán ezért is, de különleges szolgáltatásként mindenki vihet magával egy kis hazait is. A négyes geofizikus tagja, Sian Proctor például a pizzát választotta, annak ellenére, hogy fent természetesen nem lesz sütő, amiben megmelegítse.

Hogy ezen felül pontosan mit kapnak, azt egyikük sem részletezte, jó kiindulási alap viszont, hogy a SpaceX előző bevetésén mi volt a menü. Ráadásul Morgan McFall-Johnsen, a Business Insider újságírója végigkóstolta és egy hosszú cikkben megírta róla véleményét.

1962-ben John Glennek, az első amerikai űrhajósnak, aki evett is kint, még tubusos almapüré jutott, jelenlegi kollégáinak ehhez képest már szinte lukulluszi lakomában van részük, de azért irigyelni továbbra sem kell őket. Az ellátmánynak az alapvetően szárított ételek mellett már gyakran része a tortilla lap, valamint a de- majd rehidratált hús, miközben a folyékony táplálékot zacskóból, szívószál segítségével veszik magukhoz, ahogy az a fenti Karen Nybergről készült 2013-as képen is látható.

Még egyet csavart az „élvezet-faktoron" a francia Thomas Pesquet, amikor idén áprilisban országa specialitásait vitte magával a Nemzetközi Űrállomásra.

Természetesen a körülményekre szabva, sterilizálva, tömörítve, vákuumcsomagolva, de érkezett vele együtt boeuf bourguignon (kvázi marhapörkölt), rizottó és crépe (palacsinta). Thomasék forró platnik közé csúsztatva melegítették az ételeket, a Business Insider tesztere viszont csomagolással együtt forró vízbe dobta azokat. És hogy ízlettek Morgannek a francia különlegességek? Így foglalta össze élményeit: „A pörkölt illatát nagyon erősen meghatározta a bor, alkohol viszont nem volt benne, mert az nem lehet az űrállomáson. Nagyon sós volt, a marha állagát viszont jól eltalálták. A szarvasgombás rizottó krémességét át tudta menteni a szakács, a narancsos palacsinta viszont nem igazán hasonlított a földi rokonához, inkább kására emlékeztetett. Összességében meglepően jó benyomást tett rám a három fogás."