színes újság sárga háttér előtt

A szeptemberi lapszám a száraz tokaji borok körül forog

Címlap: Mészáros László

Szeptemberi lapajánló: a másik Tokaj

Megújultunk! A korunk vizuális elvárásainak és a megváltozott olvasási szokásoknak megfelelő arculattal mától kapható a megújult Vince Magazin.


Beköszöntött az ősz, mi pedig ehhez alkalmazkodva egy igazán izgalmas borstílust választottunk szeptemberre: a száraz tokajit. Ezúttal is több mint harminc mintát vettünk górcső alá szakértőinkkel, amelyek között nemcsak ők találtak új kedvenceket, hanem mi is köszönthetünk rögtön három Vince-díjas tételt is.

Legismertebb borvidékünk

A Harsányi Pincészet belépő kategóriájú borai meglepő címkedizájnt kaptak

Fotó: Jekken Péter

A tokaji édes borok már ott vannak a világ legjobbjai között, de a tokaji borászok száraz boraikkal is odavágynak. Bár most nem feltétlenül csúcsborokra vadásztunk, hanem a belépő kategóriára is kíváncsiak voltunk, mindnyájunk legnagyobb örömére a borok egy részét boldogan mutogatnánk bármelyik nemzetközi versenyen. Száraz Tokaj témában ezúttal is a borvidék legnagyobb rajongója, Ripka Gergely értekezett lapunk számára, míg Konkoly Mihály állandó vendégszerzőnk azt szedte össze, hogy mi mindent érdemes még felkeresni Tokaj-Hegyalján, a borokon túl. Pincelátogatásunkban megnézzük mi újság a Harsányi Pincészetnél, és az elsők között pillantjuk meg, milyen is a borvidék legújabb üde színfoltja, a Dűlőbisztró.

Ungváry Krisztián történész – aki civilben maga is egy kis pince életét egyengeti Tokajban – a tokaji borok árazásáról tart érdekes történelem órát, amelyből az is kiderül, hogy volt idő, amikor a tokaji borok drágábbak voltak a legnevesebb bordeaux-i chateau-k tételeinél is.

A világ tetején

Nagy Zsolt és Kövesdi Zsófia

Fotó: Csomor Alexander

És ha már szóba kerültek a bordeaux-i chateau-k: a Jammertal Borbirtok minden eddiginél legnagyobb sikerét könyvelte el nyáron, amikor a Concours Mondial de Bruxelles versenyen elhozta a legjobb bornak járó elismerést, ráadásul egy merlot-val. Megyeri Sára nem is hezitált sokat és Villány felé vette az útját, hogy a tőle megszokott humortól sem mentes írásában mutassa be a Jammertal Borbirtok kulisszatitkait, amely egy ilyen úttörő eredményt hozott – és az útnak még csak az elején járnak.

30 éves a Borfesztivál

Idén is kóstolhatóak lesznek a VinAgora borverseny legjobb tételei

Fotó: Szigetváry Zsolt

A nagybetűs írásmód nemcsak azért dukál, mert az ország legnagyobb borfesztiváljának tényleg ez a neve, hanem már maga a 30 éves folyamatosság is egy olyan hívószó, amely után méltán érdemelné ki a helyesírási szabályok átírását is. Idén szeptember 23-26. között rendezik meg a Budavári Palotában, vendégrégióként ezúttal a Somlót köszönthetjük, a vasárnap záróeseménye pedig ezúttal is a Jótékonysági Borárverés lesz. A Borkultúra Kft. tagjaival nosztalgiázunk, leleplezzük a Borfesztivál borait, Borbély Tamásról pedig azt is megtudjuk, hogy mielőtt ávette a stafétabotot Badacsonyban, milyen szerepet töltött be a Borfesztivál életében.

A címke hatalma

Nem minden a belbecs

Borászportrénkban ezúttal Kovács Lászlóval, a Vinatus tulajdonosával beszélgetünk, a Varsányi Pincészet Debrői hárslevelűjéhez pedig egy klasszikust: malacsültet párosítunk.

Németh Ágnes ezúttal is egy izgalmas utazásra invitál bennünket: olyan címkéket mutat szerte a világból, ahol a tartalmas belbecs mellé kreatív külső megjelenés is dukál - és hogy mennyire erős a marketing hatalma, azt megtudjuk az írásából.