egy pezsgőt nyitnak ki

8 legfurcsább módja a Szilveszter ünneplésének szerte a világon

Melyik országban kell a szeretteid ajtajához vágni a csészéket? Hol szokás szőlőt enni éjfélkor? Ezekről és még sok más érdekes hagyományról is szó esik a cikkben.


Te már bekészítetted a négylevelű lóherét és a szerencsét hozó kis malacot? Remek! Más országokban is ezekben a napokban készülnek fel a Szilveszterre, igaz, nagyon másképp, mint te.

Olaszország

egy \u00f6sszet\u00f6r\u00f6tt tv

Fotó: Florian Weichelt / Unsplash


Ha a Szilvesztert Olaszországban töltöd, akkor jobb, ha óvatosan sétálsz este az utcán, amikor ugyanis éjfélt üt az óra, náluk teljesen új értelmet nyer a „ki a régivel” jelszó.

Ilyenkor az olaszok fogják a régi kenyérpirítót, serpenyőt, sőt akár a TV-t is és ledobják őket a teraszokról, vagy csak egyszerűen az ablakokon keresztül intenek búcsút nekik. Miért teszik ezt? Mert úgy gondolják, hogy ahogy a régi, negatív dolgok eltűnnek, úgy jönnek a jók. Nem utolsó sorban pedig ez egy praktikus és hagyományos módja annak, hogy több helyet csináljunk otthon a következő évre.

​Észtország

asztal \u00e9telekkel a tetej\u00e9n

Fotó: Stefan Vladimirov / Unsplash


Az észtek Szilveszterkor akár hét, kilenc vagy tizenkét fogást is elfogyasztanak. A számok állítólag szerencsét hoznak, és minél többet eszik valaki, annál vidámabb lesz. Sőt, állítólag egy férfi minden fogással erősebbé válik.

Brazil

emberek strandolnak a tengerparton

Fotó: Zami . / Unsplash


Szilveszterkor fehérbe öltözött brazilok csapatai indulnak a tengerpartra, hogy éjfélkor kezdetét vegye a hullámokon átugrálás. Ezzel Yemanját, a tenger istennőjét szeretnék megtisztelni, illetve még hét kívánságot is megfogalmaznak mellé.

A hagyományok legmegrögzöttebb „hívei” virágokkal, ékszerekkel vagy egyéb ajándékokkal megpakolt apró csónakokat tesznek a vízre éjfélkor abban a reményben, hogy a hullámok nem viszik vissza őket a partra. Akinek a felajánlásai kiúsznak a tengerre, azt Yemanja egy teljes évnyi szerencsével jutalmazza.

​Spanyolország

piros sz\u00edn\u0171 als\u00f3nem\u0171

Fotó: Maëliss Demaison / Unsplash


A valenciai La Font de la Figuera helyi lakosai nem vesződnek azzal, hogy újévi ruhát találjanak maguknak, vagy túl sokat költsenek olyan ruhákra, amiket csak egyszer viselnek.

Ők mindössze egy új piros fehérneműt vásárolnak, ami állítólag szerencsét hoz a következő évben. Ezután bugyiban és edzőcipőben száguldanak végig az utcákon (bármilyen is legyen az időjárás), így köszöntve az új évet.

​Finnország

patk\u00f3t k\u00e9sz\u00edtenek

Fotó: Jonathan Bean / Unsplash


A finnek megolvasztanak egy miniatűr patkó alakú fémdarabot a tűzhelyen, majd hideg vízbe dobják. A fém a hideg víztől egy csomóvá változik és megjósolja a következő év eseményeit. Hogy a következő év egészséget, szerencsét vagy bánatot hoz-e, az a fém színétől és alakjától függ. Ha a fémdarab eltörik, az sajnos nem jelent jót az Álmoskönyv szerint.

Dánia

\u00f6sszet\u00f6r\u00f6tt t\u00e1ny\u00e9r

Fotó: CHUTTERSNAP / Unsplash


Dániában a konyhai kerámia edényeket régi szokás szerint a szomszédok és barátok ajtajának hajítják, ezzel köszöntve az új évet. Ha szilveszter másnapján törött csészéket és tányérokat találunk a küszöbön, akkor az egy szeretetteljes ajándék a dán barátainktól, tulajdonképpen sok szerencsét kívánnak nekünk az eljövendő esztendőre.

​Fülöp-szigetek

gy\u00fcm\u00f6lcsfajt\u00e1k sz\u0151l\u0151 papaya kivi

Fotó: Julia Zolotova / Unsplash


A Fülöp-szigeteken 12 féle gyümölcsöt gyűjtenek össze, ezek mindegyike egy hónapot jelképez. Ahhoz, hogy 2021 egész évben sikeres legyen, 12 különböző gyümölcsnek kell díszítenie az asztalt.

​Spanyolország

egy ember sz\u0151l\u0151t tart a kez\u00e9ben

Fotó:Farsai Chaikulngamdee /Unsplash


Az spanyolok még az utolsó pillanatban is javítani akarják az újévi esélyeiket, így az éjfelet elütő óra minden gongjára megesznek egy szem szőlőt. A hagyomány egészen 1895-ig nyúlik vissza, de a mai napig rengeteg spanyol zárja az évet 12 szőlővel. Ha sikerül és mindet megeszik, mielőtt a harangozás véget ér, akkor megszabadulnak az előző év gonosz szellemeitől.

(wanderlust)