fekete kutya ül kék, vízzel töltött medencében

A villanykörte kicserélésével is tudod hűteni a lakásodat a kánikulában

Nyáron sokszor öröm bejárni az irodába: általában mindegyik rendelkezik klímával, ami a kánikulában életmentő lehet. De ha otthonról dolgozunk, a nyár rémálom lehet, ha olyan lakásban vagyunk, ahol nincs klíma – az, hogy ez amúgy nem túl energia- és környezetbarát, más kérdés. Vannak viszont trükkök, amikkel lehűthetjük az otthonunkat, ami kényelmesebbé teheti a helyiséget a melegebb hónapokban.


A Hamu és Gyémánt gyűjtötte össze azokat módszereket, amikkel légkondicionáló berendezés hiányában is lehűtheted a lakást.

1. Stratégiai ablaknyitás

nyitott, barna keretes ablak

Fotó: Katerina Pavlyuchkova / Unsplash


Nyilvánvalónak tűnhet, de gyakran mégsem tesszük meg: nyissuk ki az ablakokat, amikor a kinti hőmérséklet alacsonyabb, mint a beltéri.

Egy kanadai tanulmány, ami a hőszivattyúk működéséről készült (a hőszivattyú lényegében egy légkondicionáló, csak fűtést is biztosít) megállapította, hogy sokan a hőszivattyúkat a belső tér hűtésére használja, akkor is, amikor a külső hőmérséklet a belső hőmérséklet alatt van.

Valószínűleg ez azért van, mert a tulajdonosok le akarják hűteni a házat lefekvés előtt, és a szigetelt otthonuk megtartja a nap melegebb részéből származó hőt. De ha tudatosabbak vagyunk, és kinyitjuk előbb az ablakokat, amikor hűvösödik, akkor nem lesz szükség klímaberendezésre.

2. Mennyezeti ventilátor

A mennyezeti ventilátorok akkor is nagyszerű alternatívát jelentenek, ha nincs légkondicionáló a lakásban, vagy ha csökkenteni szeretnénk az energiafogyasztást. A nyári hónapokban érdemes az óramutató járásával ellentétes irányban működtetni a ventilátorokat, mivel ez a fajta mozgás több fokkal képes lehűteni a szobát.

​3. Hűtsük le a szobát jéggel

j\u00e9gkock\u00e1k

Fotó: Jan Antonin Kolar / Unsplash

Öntsünk egy pohár vizet, dobjunk bele jégkockákat, és tegyük a kezünket a pohár fölé. A módszerrel észrevehetjük, hogy hűvösebb a levegő a pohár fölött.Szakértők szerint ezt a hűtőhatást fokozhatjuk, ha egy nagy jégtömböt egy tepsibe vagy egy lábasba teszünk. A jég hűtőhatása segít kellemesebb hőmérsékleten tartani a szobát.

4. Dobjuk ki a régi izzókat

A világítás az energiabüdzsé akár 12 százalékát is kiteszi, a régi izzólámpák pedig az energiájuk 90 százalékát hő formájában adják le, így jobban felmelegítik a szobát, mint azt a lakástulajdonosok gondolnák. Cseréljük le ezeket az izzókat CFL-ekre (75 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak és tízszer tovább tartanak) vagy LED-ekre (80 százalékkal kevesebbet fogyasztanak és huszonötször tovább tartanak), amivel pénz marad a zsebünkben, és még hűvösebb is lesz a lakás.

5. Fektessünk be egy jó minőségű ventilátorba

A ventilátorok olcsóbbak, és mindig nagyszerű alternatíva. Ha tágas lakásunk van, érdemes legalább két elektromos ventilátort beszerezni, hogy a lakás különböző részeit lefedjék.

6. Csökkentsük a kívülről beérkező hőt

A déli és nyugati fekvésű helyiségeket trükkösen hűvösen lehet tartani. Húzzuk le a redőnyöket, hogy csökkentsük a kintről beáramló hőt és napfényt – különösen a nap azon részében, amikor a napsugarak közvetlenül a helyiségbe sütnek.
De a sötétítő függöny is jó megoldás lehet.

7. Korlátozzuk a készülékek használatát 

A szárítógép, a mosogatógép és a sütő többszöri működtetése a nap folyamán sok hőt termel a lakásban. Érdemes minimalizálni a használatukat, vagy keressünk olyan alternatívákat, amelyek alacsonyan és kellemesen tartják a hőmérsékletet.

8. Helyezzük el a ventilátorokat stratégiailag fontos helyekre

feh\u00e9r ventil\u00e1tor egy szob\u00e1ban turned-on white desk fan

Photo: Toshi Kuji / Unsplash

Éjszaka a legfontosabb, hogy kihasználjuk a hűvösebb külső hőmérsékletet. Viszont ahelyett, hogy egyszerűen nyitva hagynánk az ablakot, helyezzük el a ventilátorokat stratégiailag, amitől jobban lehűthetjük a lakást.

Válasszuk ki a szobát, amelyet a leginkább szeretnénk lehűteni, és nyissuk ki az ablakot. Ezután a kiválasztott szoba másik oldaláról is nyissuk ki az ablakot, majd helyezzünk mellé egy ventilátort, és irányítsuk kifelé. Ez kifújja a meleget és beszívja a hűvös külső levegőt.