szőkőkút, háttérben kőépület

Te tudod, mi történik a szökőkutakba dobott pénzérmékkel? Nem az, amit várnál!

400 millió forint gyűlik egy évben csak a híres római Trevi-kútban. Nem csoda, hogy olykor viták tárgya, mi legyen a pénz sorsa.Elgondolkodtál már azon, mi történik azokkal az érmékkel, amiket életed során különböző szökőkutakba dobtál be, hogy szerencséd legyen? Nyilvánvaló, hogy a kutakat bizonyos időközönként ürítik, ha nem így lenne, az érmék előbb-utóbb kiszorítanák a vizet.

A világ egyik leghíresebb kútja a római Trevi-kút. Az 1629-ben VIII. Orbán pápa megbízásából építeni kezdett, de több átalakítás után csak 1735-ben befejezett kút becslések szerint évente 7-10 millió turistát vonz. Mivel ott valóban komoly hagyománya van annak, hogy az ember (szigorúan a bal válla fölött!) érmét dobjon a habok közé, naponta mintegy 3000 euró (1,2 millió forint) gyűlik össze!

A szökőkút medrét hétfőn, szerdán és pénteken, reggel 8 és 9 között ürítik (az önjelölt horgászást bűntetik), a pénzt a város jótékony célokra ajánlja fel: szegénykonyháknak, hajléktalanszállóknak és egyéb szociális intézményeknek juttatják el. 2016-ban szárnyra kapott a hír, hogy az önkormányzat megtartaná és az infrastruktúra fejlesztésére fordítaná, de olyan nagy volt a felzúdulás, hogy elvetették az ötletet.

Nem Róma az egyetlen, ahol jótékony célokat szolgálnak a szökőkútba dobott érmék, ez a szokás az egész világon elterjedt. A floridai Disneylandben évente mintegy 20 ezer dollár (8 millió forint) jön így össze, a park vezetői általában egy helyi hajléktalanszállónak továbbítják a pénzt. Az USA egyik másik városában, Minnesotában non-profit szervezetek pályázhatnak a kutakból kihalászott pénzre.

A 2016-ban „leszavazott” római ötlet sem ördögtől való egyébként. New Yorkban az érméket az adott kút karbantartására fordítják.