barna tyúk megy egy zöld mezőn nappal

A tyúk volt előbb vagy a tojás? – egy lépéssel közelebb kerültünk a válaszhoz

Természetesen egy harmadik megoldás körvonalazódik a legújabb felfedezés nyomán.

Az emberiséggel szinte egyidős a félig tréfás kérdés, vagyis hogy mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás. Ha azt válaszoljuk, hogy a tyúk, akkor jön a kérdés „és az miből kelt ki?”. Ha azt válaszoljuk, hogy a tojás, akkor arra a reakció, hogy „na és azt ki tojta?”.

A probléma azonban ennél jóval „komolyabb”, hiszen az evolúcióval, törzsfejlődéssel kapcsolatos kérdéseket lehetne megválaszolni, ha kiderülne az igazság. Nem véletlenül állandó forró téma a különböző tudományterületek szakembereinek körében.

Nemrégiben a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem munkatársai értek el komolyabb áttörést, új tanulmányuk a csirke háziasításának helyét és idejét pontosította.

Az már eddig is tudott volt, hogy a házityúk (Gallus gallus domesticus) a dzsungeltyúktól (más néven bankivatyúk) származik, a korábbi feltételezések szerint pedig Indiában, esetleg Észak-Kínában történt meg a „nagy találkozás” az emberrel. A német kutatók 600 a világban elszórt lelet alapján arra jutottak, a csirke háziasítását bizonyító legkorábbi tárgyi emlék a thaiföldi Ban Non Wat faluban található.

Bár a dzsungeltyúk változatos módon táplálkozik, legjobban a magokat szereti, ezért azt gondoljuk, hogy magok után kutatva találkozott gabonatermesztéssel foglalkozó emberekkel. Idővel aztán odaszokott hozzájuk

– magyarázta a müncheniek kutatásáról beszámoló gizmodo.com-nak Joris Peters, a tanulmány vezető szerzője.

madarak z\u00f6ld mez\u0151ben

Dzsungeltyúkok, vagyis a szülők

Fotó: www.flickr.com


A 2002-ben felfedezett Ban Non Wat őskori településen talált csirkecsontok korát a szakembere 3300 és 3700 év közöttire teszik. A környéken intenzív rizstermesztés zajlott, valószínűleg ez vonzotta oda a dzsungeltyúkot.

Mivel fiatalabb egyedektől is találtak csontokat, ez arra enged következtetni, hogy a tojásból kikelés az ember közelében és valószínűleg asszisztálása mellett ment végbe. A vándorló, hajózó emberek révén pedig aztán innen az egész világban elterjedt az immár háziasított csirke.