egy nő ül egy kút tetején a benzinkúton

Ezt ne vegyél a kútnál, különben pórul járhatsz a benzinár befagyasztással!

Rosszul járhatsz a benzinár befagyasztás ellenére: mutatjuk a termékeket, amiket ha mostantól megveszel a kutakon, összességében veszíthetsz.


480 forintban maximalizálta november 15-től a magyar kormány a 95-ös benzin és a gázolaj árát, egyúttal kemény büntetést helyezett kilátásba a trükközőknél. A benzinkutak például nem vehetik ki azokat az üzemanyagokat a kínálatból, amit eddig is árusították és nem rövidíthetik meg a nyitva tartásukat. Ezzel együtt elvileg nem kizárt, hogy összességében nem éri őket kár.

Tudtad? Akár 50 százalékot spórolhatsz a boltban a bevásárlásánál, ha betartasz 6 aranyszabályt!

A benzinkutak boltjainak jelentős részét szintén a benzinkutak működtetik, vagyis az ott keletkező bevétel is őket illeti. Az árak pedig itt jóval magasabbak, mint a hagyományos szupermarketekben:

Angliában egy 2019-es felmérés során találtak olyan kutat, ahol a palackozott vizet négyszer drágábban árulták, mint a közértben, ráadásul az árak kutanként változhatnak..
egy f\u00e9rfi \u00e1ll a boltban a polcok k\u00f6z\u00f6tt

Fotó: Joel Mott / Unsplash

„Egy liter üzemanyagon 15-20 forint árrés van, ebből kell még a kút üzemeltetését kigazdálkodni. A végén 3-4 forint haszon marad literenként. Ezen többet nyerni nem lehet, hiszen nagy a verseny a benzinkutak között. Ezért maradnak a bolti termékek, például a csokoládé és a kávé a profit növelésére"magyarázta a drágaság okát 2015-ben a Der Tagesspiegelnek Thomas Gerbe, a német Benzinkutak Szövetségének akkori elnöke. Nem véletlen, hogy elmondása szerint a nyereség 60-70 százaléka nem a benzinből és a gázolajból, hanem a kutak boltjainak egyéb forgalmából származik. Hozzá kell azt is tenni, hogy Németországban a kutakon cigarettát is lehet vásárolni, illetve hogy sok helyen komplett pékség is kiépült már az épületben. Mindazonáltal a diverzifikáció már Magyarországon is egyértelműen tetten érhető: a széles üdítő, bor, csokoládé és snack választék szinte mindenhol alap, egyre több helyen lehet már kávét és szendvicset is venni, egyes kutakhoz pedig újabban beülős éttermet is hozzácsapnak.

Magyarországon egy 2018-as számítás szerint az üzemanyagra költött pénz 5 százalékát hagyjuk ott a shopokban egyéb dolgokra, vagyis egy 150 ezer forintos tankolásra átlag 750 forint vásárfia jut.