fehér neonfényből kirakott szív piros háttér előtt

Van 6 ország a világon, ahol be van tiltva a Valentin-nap

Van, ahol börtön jár az ünnepléséért, máshol beszélni is tilos róla – a világ 6 országában bizony nem egyszerű a szerelmesek élete február 14-én.


Február 14. a szerelemesek ünnepe, ez a nap a világon mindenhol arról szól, hogy a párok még több figyelmet és időt szentelnek egymásra, még inkább igyekeznek kifejezni érzéseiket a másik iránt. Vagyis csak majdnem mindenhol, a trawelawaits.com cikke szerint ugyanis létezik 6 olyan ország, ahol be van tiltva a Valentin-nap ünneplése, néven nevezése és egyáltalán minden vele kapcsolatos tevékenység. A tiltás legfőbb oka, hogy a Valentin-nap keresztény eredetű esemény: a katolikus egyház több Bálint nevű szent vértanút tart nyilván, 496-ban maga Gelasius pápa jelölte ki február 14-et a Szent Valentinra emlékezés napjává. Az alább felsorolt országokban ez éppen elegendő indok arra, hogy a Valentin-nap feketelistára kerüljön.

Szaúd-Arábia

Muszlim ország, itt található Mohamed proféta szülőhelye, Mekka városa, ami a muszlim hitűek első számú zarándokhelye. Bár sok keresztény vendégmunkás dolgozik a meglehetősen gazdag arab országban, ők nem ünnepelhetik saját ünnepeiket. Valentin-napon a rendőrség erre specializálódott egységei járják a boltokat és kobozzák el Valentin-napot reklámozó ajándéktárgyakat.

Üzbegisztán

A Szovjetunió egykori tagállamában a lakosság 90 százaléka vallja magát iszlám vallásúnak. A mindenkori vezetés sokáig ezzel együtt meglehetősen toleránsan állt a Valentin-nap kérdéséhez, 2012-ben azonban nagy hátraarc történt. A kormány az idegen kultúrák országhatárnál történő megállítása jelszavával betiltotta az ünnepet. Helyette a nemzeti hős, Babur (Dzsingisz Kán mongol nagy kán leszármazottja) születésnapját kell ünnepelni február 14-én.

Irán

feh\u00e9r k\u0151\u00e9p\u00fclet maradv\u00e1nyai, felette k\u00e9k \u00e9g

Perszepolisz romvárosa Iránban

Fotó: Hasan Almasi / Unsplash

2011 óta tilos a Valentin-nap ünneplése, akkor került hivatalosan a „nyugati mételyt terjesztő bűnösök” listájára a szerelmesek napja. Helyette ott van ünneplésre a Mehrgan, a barátság és szerelem napjának iráni változata.

Indonézia

Törvényi tiltás nincs a világ legnagyobb muszlim lakosságával rendelkező országban, de azért mindent megtesznek a „megelőzés” érdekében. A helyi alkotmánybíróság 2012-ben ki is mondta, hogy a Valentin-nap ellenkezik a vallási tanaikkal. A városi fiatalok körében ezzel együtt nagyon népszerű.

Malajzia

A lakosság 60 százaléka muszlim, a Valentin-nap 2005-ben került a tiltólistára. Amúgy is rossz volt a reputációja, az alkoholfogyasztástól az abortuszokon keresztül még sok más rossz dolgot írnak az ünnep számlájára. Utóbbi időben komoly anti-Valentin-nap kampányokat is szerveznek, a rendőrség razziákat tart, a renitensek bizony a börtönt kockáztatják.

​Pakisztán

A világ második legnagyobb muszlim populációja él az országban, ennek ellenére a fiatalok körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendett a Valentin-nap. Egészen 2017-ig, amikor gyakorlatilag elsöpörték a föld színéről, nemcsak az ünneplését tiltották meg, de még beszélni sem szabad róla a médiában.