két férfi és egy nő szemből egy repülőgép pilótafülkéjében

Íme, a világ 20 legbiztonságosabb légitársasága

Az Airline Raings minden évben közzéteszi a rangsorát a világ legbiztonságosabb légitársaságairól. A tavalyi első idén erősen visszaesett, 2022-ben új győztest avattak.


Az AirlineRatings.com minden évben közzéteszi a világ legbiztonságosabb légitársaságainak rangsorát. Az értékelési szempontok között szerepel többek között a társaság repülőgépflottájának átlagéletkora, de az is, hogy a vizsgált időszakban a pilóták milyen nehéz helyzeteket (vihar, turbulencia stb.) oldottak meg és hány baleset, kényszerleszállás, egyéb probléma adódott. Az utóbbi két évben a COVID miatt sokkal kevesebb gép szállt fel, ez pedig egy új faktort is behozott a rendszerbe: minél több tréningre küldte el pilótáit az adott cég, hogy újraindulásig „edzésben maradjanak”, annál több pontot kapott az AirlineRatings.com-tól.

A tavalyi első, többszörös győztes ausztrál Qantas idén lecsúszott a dobogóról is, egy 2018-as incidensünkre ugyanis nemrég derült fény:

a forgalomirányító hibája miatt alig 15 méterre közelítette meg egymást egy éppen felszálló és egy a felszállásra készülő gépük. Az idei bajnok Air New Zealandnél ezzel szemben plusz pont járt érte, hogy a rövidebb távokon egy ideje már nem szolgálnak fel ételt annak érdekében, hogy az utasok ne vegyék le a maszkjukat.

Örömteli, hogy a külön is rangsorolt fapados légitársaságok TOP10-es listájára egy magyar szereplő is felfért, mégpedig a borászattal is rendelkező Váradi József WizzAirje.

2022 legbiztonságosabb légitársaságai az Airline Ratings szerint

 1. Air New Zealand
 2. Etihad Airways
 3. Qatar Airways
 4. Singapore Airlines
 5. TAP Portugal
 6. SAS
 7. Qantas
 8. Alaska Airlines
 9. EVA Air
 10. Virgin Australia/Atlantic
 11. Cathay Pacific Airways
 12. Hawaiian Airlines
 13. American Airlines
 14. Lufthansa/Swiss Group
 15. Finnair
 16. Air France/KLM Group
 17. British Airways
 18. Delta Air Lines
 19. United Airlines
 20. Emirates

2022 lebiztonságosabb fapados légitársaságai

 1. Allegiant
 2. easyjet
 3. Frontier
 4. Jetstar Group
 5. Jetblue
 6. Ryanair
 7. Vietjet
 8. Volaris
 9. Westjet
 10. WizzAir