Zöld és barna palackok, körülötte világosbarna fa anyag

Ha kiürült, orgonasípnak még jó lesz

Fotó: Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft.

A "borospalack-recycling" virtuóz módja az új villányi BORgona

2021. augusztus 19-én egy egyedülálló hangszer debütált a Siklósi Várban. A borospalackok felhasználásával megépített BORgona a tervek szerint negyedévente fog megszólalni a nagyérdemű közönség előtt, amúgy a Siklósi Vár Kápolnájába költözik be.


A Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. 2019. tavaszán nyújtott be pályázatot egy borutak közötti együttműködésre épülő, határon átnyúló projekt támogatására. A magyar oldalon a Villány-Siklósi Borút Egyesület, a horvát oldalon pedig a Krizevci-Kalnik-Orehovec Borút részvételével zajló közös munka egyik attrakciófejlesztési eleme volt a BORgona hangszer megépítése.

Fotó: Bánszegi Rebeka

A BORgona ötlete a Siklósi Vár kapitányától Szentgyörgyváry Pétertől származott, a sikeres tendert követően a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra szakembereinek iránymutatása mellett kezdődött a megvalósítása.

Fotó: Bánszegi Rebeka

A BORgona tulajdonképpen egy klasszikus orgona, különlegessége, hogy az egyik sípsor kisebb-nagyobb borospalackokból áll, és így van behangolva. Ezzel egy pánsípot idéző hangon szólal meg, teljesen egyedi hangzást adva a hangszernek. Dr. Balatoni Sándor Junior Prima-díjas orgonaművész, zeneszerző aktívan részt vállalt a hangszer kidolgozásában, „Terroir du Villány" néven komponált egy a Villányi borvidéket 6 tételben bemutató darabot is. Többek között ez a mű is felcsendült az orgona augusztus 19-i, Siklósi várban tartott debütáló koncertjén.

Rögtön meg is hallgathatták a hangját a meghívottak

Bánszegi Rebeka

„A BORgonát az idei évben a Villány-Siklósi Borút és a Pécsi Férfikar Alapítvány által szervezett Európai Bordalfesztivál keretében, majd új otthonában, a Siklósi Vár kápolnájában egy adventi koncert keretében hallgathatják meg az érdeklődők" – mondta el Kovács Boglárka Dóra, a Villányi Borvidék marketingvezetője a rendezvény zárásaként.