virágzó vörös rózsa

Pár szál rózsával több száz liter vizet spórolhatsz a háztartásban

Sokfelé már vízhiány fenyeget, így minden csepp számít.


A kánikula olyan méreteket öltött a közelmúltban, hogy Magyarország több településén vízhiány lépett fel. Rendkívül kellemetlen víz nélkül maradni otthon, hiszen az szinte mindenhez kell a mosakodástól a főzésen és takarításon át a kertápolásig.

Hogy legalább utóbbira ne kelljen sok vizet „költeni”, ebben igyekszik segíteni a német oekotest.de legutóbbi cikke, amiben trükköket mutatnak be a kertben történő spórolásra. Ezzel ráadásul nemcsak a bolygónkat, de a pénztárcádat is kíméled. Íme a tippjeik:

  • A rövidebb fű sokkal több vizet igényel: a hosszabb szálak tovább tartják a nedvességet a földben.
  • Öntözz reggel vagy este: akár a locsolóvíz 90 százaléka hasztalan elpárologhat, ha hőségben öntözöl.
  • Le a gyökerekhez: ne a leveleket locsold, mert onnan szintén elpárolog a víz, mielőtt a szükséges helyre eljutna, hanem menj minél közelebb a gyökerekhez. Inkább kevesebbszer locsolj többet, mint fordítva, ez ugyanis hatékonyabb.
  • Mulcsozz: a kéregmulcs is megtartja a nedvességet a fák, bokrok körül.
  • Gyűjtsd az esővizet: sok növény még jobban is szereti, mint a csapvizet.
  • Válassz megfelelő növényeket: a klímaváltozás egyértelműen a felmelegedés és a szárazság irányába hat, válassz meleg- és szárazságtűrő növényeket. Mélyre leásnak a gyökereikkel, tehát megfelelnek az előbbi követelménynek a rózsabokrok, a tiszafélék és pillangósvirágúak. Egy rózsabokrot még ilyen hőség mellett is elég heti 1-2-szer megöntözni alkalmanként 5 liter vízzel, ezzel szemben egy kerti hortenziát vagy rododendront naponta többször meg kell locsolni, heti vízigényük bokronként 20 liter körül van. Ha a rózsánál heti 7,5 literes átlagot veszünk, akkor ez hetente 12,5 liter többlet, ami egy nyár alatt bokronként 162,5 litert jelent összesen.
  • Megfelelő helyre ültess: a nagy vízigényű növényeket inkább árnyékos helyre, a szárazságtűrők mehetnek a naposabb részekre.
  • Lazítsd a földet: ahol gereblyével fellazítod a földet, ott kevésbé párolog a víz, ráadásul a nedvességet a haszonnövények elől elszívó gyom is kevésbé él meg.