pisilő szobor

Jó hír: a klímaváltozás hatásait a saját testeddel mérsékelheted

Hamar megszűnik a finnyáskodás, ha a bőrünkön érezzük majd a klímaváltozás hatásait – állítják a szakemberek.

A tudósok évtizedek óta próbálnak megoldást találni az egyre fokozódó vízhiányra és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

Persze, sokszor láthatjuk, hogy a javaslataikat nem fogadják nagy lelkesedéssel a Föld országai, de a Futurism cikke most egy újabb, izgalmas biogazdálkodási trükköt mutatott be, ami a tudósokat is foglalkoztatja.

Hogy mit? Az emberi vizelet újrafelhasználását.

A szakemberek az előző héten az AFP-nek mondták el elméletüket: az emberi vizelettel hatékonyabban lehet trágyázni a nagyüzemi mezőgazdasági termékeket, mint a gazdák által jelenleg alkalmazott módszerekkel.

Mint mondták, a növényeknek nitrogénre, foszforra és káliumra van szükségük a növekedéshez és a terméshez – de jelenlegi műtrágyák modern kémiai változatai növelik az üvegházhatású gázok mennyiségét.

Julia Cavicchi, az amerikai Rich Earth Institute munkatársa elmondta, a vizelet a szennyvízben található nitrogén mintegy 80 százalékát, a foszfornak pedig több mint felét adja. Furcsán hangzik, de mindez rendkívül gazdag és kiaknázatlan erőforrás, amit az agrárvállalkozások hasznosíthatnának, ha kiépülne valamilyen vizeletelvezető és -gyűjtő infrastruktúra a jövőben.

feh\u00e9r f\u00e9rfi wc-k egy helyis\u00e9gben

Fotó: Help Stay / Unsplash


Hasonlóra van is egyébként precedens: a környezettudatos vásárlók a háztartási boltokban komposztáló WC-ket vásárolhatnak, ezek a szilárd emberi hulladékot használható műtrágyává komposztálják. Néhány kertész pedig a tápanyagnövelés és a biológiai sokféleség érdekében pedig emberi vizelettel öntözi a földjét .

Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenki támogatná az elsőre furcsának tűnő módszerben – bár az AFP szerint a különböző szennyvízgyűjtéssel kapcsolatos kísérleti programok viszonylag népszerűek ott, ahol már megvalósították őket.

A kutatók szerint a vizeletelvezető rendszerekkel szembeni finnyásságunk hamar elmúlik majd, ha ténylegesen szembesülünk majd a vízhiány drasztikus következményeivel.