piros-fehér-kék ábra

Idén a rusztikus volt a nyerő

Fotó: Vylyan / Seres András

Egy magyar diák rajza díszít 25 ezer borospalackot

A Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatójának alkotását választotta ki a szakmai zsűri abból a 150-ből, ami a boroscímke pályázatra érkezett.Idén 17. alkalommal került kiírásra a Vylyan Bogyólé Borcímke Pályázata. A villányi pincészet vörös újborának (újbor az, ami a szüret évében már boltokba kerül) friss címketervét hagyományosan egy a hazai képzőművészeti iskolák diákjainak kiírt versenyen választják ki. A korábbi évekhez hasonlóan a munkák zsűrizésére az oktatási intézmények delegálták tanáraikat.

ZSŰRITAGOK

Simon Attila – Arany Rajzszög Társaság alapítója
Prell Norbert - PTE
Vajdics Tamás - Eszterházy Károly Katolikus Egyetem
Tóth Judit - Corvin Rajziskola
Kathi Zsolt - Krea
Marcell Tamás - MOME
Ferenc Tepes - METU
Auth Attila - Magyar Képzőművészeti Egyetem
Vida Győző - Soproni Egyetem
Herbszt László - VISART

2021-ben több, mint 150 pályamű érkezett be a pályázatra az ország szinte minden szegletéből, ezek elbírálása két részletben zajlott. A felkért zsűritagok először online pontozták a munkákat, majd a legjobb 50 (kinyomtatott terv) megtekintésére és a végső győztes kiválasztására már Budapesten gyűltek össze. A szakemberek az értékelés során nagy figyelmet fordítottak rá, hogy a végső címke harmonizáljon a Bogyólé stílusával, tükrözze a szüret után alig pár hónappal boltokba kerülő újbor frissességét, dinamikáját, gyümölcsösségét. Elmondásuk szerint sok fiatal tervező esett abba a hibába, hogy a tervét nem nyomtatta ki, vágta ki és tette fel egy próba borosüvegre, hogy lássa, hogyan viselkedik, mi lesz látható a palack görbületén. A Budapesti végső zsűrizésen a bírák ezt a hibát nem követték el, több szűkítés után az állva maradó legjobbak mind felkerültek 1-1 borospalackra, így választották ki a végső győztest, ami a 2021-es Vylyan Bogyólé hivatalos címkéje lett.

​Végeredmény

h\u00e1rom fekete borospalack egy barna asztalon, elmos\u00f3dott h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: Vylyan / Seres András


  1. Kovács Vera (METU)
  2. Biró Anna (KREA)
  3. Treszner Barbara (VISART)

Közönségdíj: Eső Dóra (METU)

Különdíj: Boda Anna Stefánia PTE

egy k\u00e9z tart egy fekete borospalackot, oldalt falevelek

Fotó: Vylyan / Seres András

Az első helyezett Kovács Vera egy rövid leírást is csatolt pályaművéhez, amiben leírta a koncepció születését: „Mindig figyeltem a képeket és blogbejegyzéseket, amiket a Vylyan Pincészet a közönséggel megosztott. Azok az ismerőseim jutottak eszembe, akiknél rengeteg növény van az otthonukban és a lakás másik végéből is észreveszik, hogy egy-egy növénynek mire is van szüksége. Ilyennek képzelem a Vylyan-t is. Olyan szakértelemmel fordulnak a szőlőhöz, hogy már fejjel lefelé is tudják mit kell tenniük.

A Bogyólé egy fiatal és játékos bor, valami nagyon vidámat szerettem volna készíteni hozzá, ami tényleg kiugrik a többi bor közül a polcon.

Ezért esett a választásom a mályva, bordó és sötétkék színekre. A technikával pedig egy kissé rusztikus hatást akartam elérni, mintha egy kis vidéki házban lennénk, ahol a bútorok már kissé kopottasak, de sok mesélni valójuk lenne."

hat n\u0151 \u00e1ll k\u00e9pek el\u0151tt egy helyis\u00e9gben, kez\u00fckben feh\u00e9r t\u00e9glalapok

Kiállítás a MOMÉ-n a pályaművekből

Fotó: Vylyan / Wilhelm Laura

A 2021-es győztes címkét a MOME októberi illusztrációs fesztiválján hozták nyilvánosságra, immár hagyományosan a kiállítás részeként egy különteremben bemutatták a Bogyólé pályamunkákat is. A Vylyan Bogyóléből 2021-ben 25 ezer palack került a boltokba, ennyi üvegről köszön vissza vera címkéje. Nem sokáig, tehetjük hozzá, a pincészet résztulajdonosa, Debreczeni Mónika elmondása szerint ugyanis pár hónap alatt minden évben el szokott fogyni a bor.