káposzta a földön

Te megvennéd valamelyiket?

Gasztrolegek: a világ legdrágább zöldségei között akad krumpli és saláta is

Krumpli, saláta és spenót. Ezek a zöldségek nem tűnnek olyan drágának, ugye? Igazad van. Rokonaikért viszont már elég borsos árat elkérnek.A listánkon szereplő zöldségek magas árának legfőbb oka, hogy csak nagy ritkán lehet beszerezni őket.

5. Rózsaszín saláta


A rózsaszín saláta vagy Radicchio del Veneto az év elején kerül a piacokra. Olaszországban és Franciaországban termesztik.

Íze kesernyés, így jól passzol a ricottához és a majoránnához. Robusztus levelei harmonizálnak a szardellával és a borecettel.

Egy fej pink saláta manapság nagyjából 3 ezer forintba kerül, de a jövőben valószínűleg még drágább lesz, mivel egyre népszerűbb a közösségi médiában.

4. Yamashita spenót


Egy másik leveles zöld, ami felkerült a listára. A spenót általában a megfizethető zöldségek kategóriájába tartozik, de nem ez a fajta.

Fél kilogramm ebből a spenótból nagyjából 4 ezer forintba kerül. A spenótot egy tokiói származású, Franciaországban élő zöldségtermesztő, Yamashita Asafumi termeszti. A spenót nemesítésébe több évébe telt, ezért is van borsos ára.

Mindössze hét ügyfele kaphat belőle, mind Michelin-csillagos szakácsok.

3. Wasabi gyökér


Ha valaha jártál már csúcsminőségű sushi étteremben, akkor jó eséllyel mélyen a zsebedbe kellett nyúlnod. Természetesen a hal és a többi tenger gyümölcsei is meglehetősen sok pénzbe kerülnek, de minderre még jön a frissen reszelt wasabi.

Ez nagyot dob a fogás árán, tekintve, hogy fél kilogramm nagyjából 10 ezer forintba kerül.

Igaz, hogy sok wasabit készíthetsz egy wasabi gyökérből, viszont igen kevés wasabi farm van a világon.

2. La Bonotte krumpli


Ahogy haladunk előre a listánkon, úgy kerülünk egyre közelebb a csúcshoz.

A burgonya általában olcsó, erről esett már szó a bevezetőben. A la bonotte burgonya azonban a legdrágább burgonya, amit csak találhatsz.

Árát ritkaságának köszönheti, mivel a fajtát kizárólag a francia Noirmoutier nevű szigeten termesztik, és évente csupán 100 tonna kerül piacra. Ráadásul minden burgonyát kézzel kell szedni, így a betakarítás meglehetősen hosszadalmas.

A burgonyát csakis franciaország exkluzív éttermeiben szolgálják fel.

Fél kilogramm la bonotte krumpli nagyjából 50 ezer forintba kerül.

1. Komlóhajtás


A komlóhajtások a komlónövény azon részei, amiket nem használnak fel sörfőzéshez. Ízben legjobban a dióra emlékeztetnek.

Az ok, amiért a komlóhajtások annyira drágák, hogy a betakarítás rendkívül bonyolult. A hajtásokat csak kézzel lehet szedni, és mivel nem egymás mellett nőnek sorban, így meglehetősen nehéz komlóhajtásokat találni. Ezenkívül a komlóhajtások igen aprók, vagyis több százat kell belőlük összeszedni már egy kis zacskónyihoz is.

Fogyasztható tojással összekeverve rántottaként, de önmagában párolva is ehető.

Problémás a leszedése, de akik végzik a munkát, azok végül profitálnak belőle, ugyanis fél kilogramm ebből a különleges komlóhajtásból 60 ezer forintba kerül.