káposzta a földön

Te megvennéd valamelyiket?

Gasztrolegek: a világ legdrágább zöldségei között akad krumpli és saláta is

Krumpli, saláta és spenót. Ezek a zöldségek nem tűnnek olyan drágának, ugye? Igazad van. Rokonaikért viszont már elég borsos árat elkérnek.



A listánkon szereplő zöldségek magas árának legfőbb oka, hogy csak nagy ritkán lehet beszerezni őket.

5. Rózsaszín saláta


A rózsaszín saláta vagy Radicchio del Veneto az év elején kerül a piacokra. Olaszországban és Franciaországban termesztik.

Íze kesernyés, így jól passzol a ricottához és a majoránnához. Robusztus levelei harmonizálnak a szardellával és a borecettel.

Egy fej pink saláta manapság nagyjából 3 ezer forintba kerül, de a jövőben valószínűleg még drágább lesz, mivel egyre népszerűbb a közösségi médiában.

4. Yamashita spenót


Egy másik leveles zöld, ami felkerült a listára. A spenót általában a megfizethető zöldségek kategóriájába tartozik, de nem ez a fajta.

Fél kilogramm ebből a spenótból nagyjából 4 ezer forintba kerül. A spenótot egy tokiói származású, Franciaországban élő zöldségtermesztő, Yamashita Asafumi termeszti. A spenót nemesítésébe több évébe telt, ezért is van borsos ára.

Mindössze hét ügyfele kaphat belőle, mind Michelin-csillagos szakácsok.

3. Wasabi gyökér


Ha valaha jártál már csúcsminőségű sushi étteremben, akkor jó eséllyel mélyen a zsebedbe kellett nyúlnod. Természetesen a hal és a többi tenger gyümölcsei is meglehetősen sok pénzbe kerülnek, de minderre még jön a frissen reszelt wasabi.

Ez nagyot dob a fogás árán, tekintve, hogy fél kilogramm nagyjából 10 ezer forintba kerül.

Igaz, hogy sok wasabit készíthetsz egy wasabi gyökérből, viszont igen kevés wasabi farm van a világon.

2. La Bonotte krumpli


Ahogy haladunk előre a listánkon, úgy kerülünk egyre közelebb a csúcshoz.

A burgonya általában olcsó, erről esett már szó a bevezetőben. A la bonotte burgonya azonban a legdrágább burgonya, amit csak találhatsz.

Árát ritkaságának köszönheti, mivel a fajtát kizárólag a francia Noirmoutier nevű szigeten termesztik, és évente csupán 100 tonna kerül piacra. Ráadásul minden burgonyát kézzel kell szedni, így a betakarítás meglehetősen hosszadalmas.

A burgonyát csakis franciaország exkluzív éttermeiben szolgálják fel.

Fél kilogramm la bonotte krumpli nagyjából 50 ezer forintba kerül.

1. Komlóhajtás


A komlóhajtások a komlónövény azon részei, amiket nem használnak fel sörfőzéshez. Ízben legjobban a dióra emlékeztetnek.

Az ok, amiért a komlóhajtások annyira drágák, hogy a betakarítás rendkívül bonyolult. A hajtásokat csak kézzel lehet szedni, és mivel nem egymás mellett nőnek sorban, így meglehetősen nehéz komlóhajtásokat találni. Ezenkívül a komlóhajtások igen aprók, vagyis több százat kell belőlük összeszedni már egy kis zacskónyihoz is.

Fogyasztható tojással összekeverve rántottaként, de önmagában párolva is ehető.

Problémás a leszedése, de akik végzik a munkát, azok végül profitálnak belőle, ugyanis fél kilogramm ebből a különleges komlóhajtásból 60 ezer forintba kerül.