fiatal gondolkodik

Van egy táplálékkiegészítő, ami még a fiatalok agyával is csodát tesz

A tudomány nem sokat foglalkozott eddig az egészséges fiatalok memóriájával, de mint kiderült, még ők is javíthatják azt bizonyos tápanyagok bevitelével.


Egy hat hónapon át tartó vizsgálat nemrég kimutatta, hogy az omega-3-kiegészítők növelik a fiatalok szellemi frissességét munkavégzés közben – írja a hamuesgyemant.hu a PsyBlog cikke alapján.

Az omega-3-tól jobban teljesítő úgynevezett munkamemória olyan rövidtávú emlékezet, ami az információt rövid ideig – néhány másodperc vagy perc erejéig – megtartja, illetve az információt menedzseli

Mielőtt láttam volna az adatokat, azt gondoltam, lehetetlen a fiatal, egészséges emberek kognitív képességein javítani. Ezzel szemben azt találtuk, hogy még az ő korukban és állapotukban is tovább fokozható a munkamemória teljesítménye

– mondta a tanulmány egyik szerzője, Bita Moghaddam professzor.

A jól működő munkamemória elengedhetetlen ahhoz, hogy a vizuális, verbális vagy más fontos információk darabjait a fejünkben tartsuk. Ez különösen fontos lehet a diákoknak: a jobb munkamemóriát már több tanulmányban is összefüggésbe hozták az eredményesebb tanulással, továbbá a figyelemmel és más létfontosságú szellemi teljesítményekkel is.

Az eddigi tanulmányok többsége idősekkel vagy különböző egészségügyi problémákkal küzdő emberekkel foglalkozott, miközben a fiatal felnőttekre nem igazán fordítottak figyelmet a szakemberek.

A mostani vizsgálatban résztvevők a Lovaza nevű étrend-kiegészítőt (lényegében omega-3-ban gazdag halolaj) szedték napi 2 grammos adagban.

A kutatók a vizsgálat során szerették volna megtalálni megtalálhatják azokat a kiváltó mechanizmusokat az agyban, amik összefüggésbe hozhatók a munkamemória javulásával – az agyi szkennelések azonban nem jártak sikerrel.

Egy dolog így is bizonyos: az omega-3 még a fiatal felnőttek agyi funkcióit is felpörgeti.

Igazán érdekes, hogy az omega-3 zsírsavval dúsított étrend javíthatja a kognitív képességeket a már eleve jó szellemi állapotnak örvendő fiatal egyéneknél. Mindazonáltal kissé kiábrándító volt, hogy képalkotó vizsgálatainkkal nem tudtuk tisztázni azokat a mechanizmusokat, amelyek révén ez megvalósul

– számolt be az eredményekről Dr. Rajesh Narendarn, a tanulmány vezető szerzője.