tojás egy talpas, csíkos pohárban

Készülj a hiányra és a drágulásra: így tartható el akár 1 évig is a tojás

1 hét és 1 év között változik a tojás eltarthatósága attól függően hogyan és milyen körülmények között tárolod.


A thekitchn.com írt a minap átfogó cikket a tojásról, egészen pontosan arról, meddig fogyasztható egy tojás, hogy lehet kideríteni, hogy ehető-e még és milyen módszerrel lehet meghosszabbítani az „élettartamát”. Az orosz-ukrán háború nyomán kialakuló élelmiszerhiány és drágulás miatt úgy gondoljuk, hasznos lehet ez a tudás számodra is.

Meddig áll el a nyers tojás?

Sajnos nem örökké, megfelelően tárolva azonban mégis meglepően sokáig megőrzi frissességét. Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) szerint hűtőben a megvásárlástól számított 3-4 hetet is kibírnak, vagyis akár hetekkel a csomagoláson feltüntetett lejárat után is fogyaszthatók. A közvetlenül a termelőtől vásárolt 1-2 napos friss tojás 2 hétig elvan szoba hőmérsékleten is.

Lefagyasztható a feltört, megmaradt tojás?

A sima hűtőben, levegőtől elzártan (tehát egy olyan zárható edényben, amit majdnem teljesen megtölt) 2 napig áll el a feltört, összekevert tojás. Ha külön csak a fehérjét rakod el ugyanígy, akkor 4 nap a „szavatosság”, a sárgájának 2. Ha ennél hosszabb távra tervezel, akkor a fagyasztó a megoldás, ott mindkettő gond nélkül akár 1 évet is kibír.

Hogyan ellenőrizhető, hogy jó-e még a tojás?

A lejárati dátumnál a legfontosabb kapaszkodó, de sokat elárul az is, hogy a tojás ép-e, netán repedezett és van-e kellemetlen szaga feltörve. Éppen ezért érdemes a tojásokat egyesével külön edénybe feltörni, mert egy rossz tojás az egészségesek közé kerülve az összeset tönkreteszi.

Hűtőben kell tárolni a tojást?

barna toj\u00e1sok barna dobozban

Fotó: Hello I'm Nik / Unsplash


Alapvetően igen: a bolti tojásokat fertőtlenítik szalmonella ellen, ezzel viszont a védelmet segítő baktériumokat is lemossák a héjról. Más a helyzet a közvetlenül a gazdától vásárolt termelői tojásoktól, ezeket nagy valószínűség szerint nem mennek át fertőtlenítésen, ennek következtében a „jó baktériumok” is megmaradnak.

Mi a legjobb tárolási módszer?

A boltban vásárolt tojást hagyd az eredeti dobozában, így tedd a hűtőbe, közel a gép hátsó falához. A tojás számára az ideális hőmérséklet 4 Celsius-fok körül van. Semmiképpen ne a hűtő ajtaján tárold, ott a gyakori nyitogatás miatt jóval magasabb és változó a hőmérséklet.

Mi a helyzet a főtt keménytojással?

Hűtőben tartva 1 hétig nem lesz semmi bajuk, a tojással készült ételeket azonban mindenképp edd meg 3-4 napon belül.